Корнелия Нинова: В Стара Загора са направени и добри неща, но…

540
Корнелия Нинова с кандидата за кмет на Стара Загора от БСП проф. Иван Върляков

– Г-жо Нинова, какви са основните проблеми, които споделят пред Вас в Стара Загора?

– Липсата на индустрия, икономика и визия дългосрочно как да се развива общината. Първата построена индустриална зона тук не сработи и даже вече е продадена. Втората, „Загоре“, все още не е тръгнала, въпреки че трябваше да тръгне 2019 година. Затова в програмата ни са залегнали мерки, които да развият икономиката и индустрията в Стара Загора. Отделен е проблемът със здравеопазването. И тук в МБАЛ болницата имат задължения, напускат кадри, лошо е обслужването. Наше е предложението държавните и общински болници да не са търговски дружества, да се промени изцяло статутът им, да бъдат държавни дружества, ще го видите в програмата ни това, това е вторият проблем. Третият – и тук се вижда, а аз обиколих града, преди да дойда (б.р. на среща с актива на БСП) – моделът е ремонт на ремонтите, което го има в много общини. Започва един ремонт, не се довършва в срок, налагат се корекции, глоби, некачествено строителство, затруднения и т.н. Разбира се, грижата за младите хора, без кадри нищо не можем да направим. Министър-председателят обикаля от няколко седмици да търси инвестиции от чужбина, но с молби няма да дойдат инвестиции. За да влязат инвестиции отвън, трябва да обърнем поглед навътре, смятам аз: Да решим няколко проблема – стоп на кражбите, бързо административно обслужване и ефективно, и работа за кадри. Няма да дойде инвеститор, докато нямаме кадри. По програма ние предвиждаме как общините да направят това, с техните възможности за професионалното обучение на кадрите, обвързано с университетите, тук имате потенциал. Но не се развива Стара Загора с възможностите, които й дават, и регионът, и хората, и историята, и културата, и т.н.

– След като сте обиколили Стара Загора, все пак нещо не Ви ли хареса, в този град се направиха много реконструкции.

– Да, направени са и добри неща. Харесаха ми детските площадки, на които бяхме, видяхме много усмихнати и щастливи деца, така че има направено и добро. Но има и какво ново да се развива. И то не е просто да решиш този или онзи проблем на парче, то е въпрос за смяна на модела на управление. Ще ви дам пример какво значи съществена смяна: в нашата програма и нашите кандидати се ангажират услугите на хората да не се предоставят на фирми на концесия, а да има общински дружества, които да ги изпълняват – сметосъбиране, вода и т.н. Това до какво ще доведе, ако е общинско дружество – до по-ниска цена, защото спестяваш концесионерството, печалбата и т.н. Това е кардинална промяна в общинското управление.

Или финансирането на общините. Сега знаете, че се отпускат средства от държавния бюджет. Но по различен начин – на едни общини по един начин, на други – по друг. След това с постановления на МС…, да не обяснявам целия сбъркан модел.

– За сбъркания модел БСП не носи ли отговорност? Стара Загора имаше общински дружества, които се грижеха за чистотата и благоустрояването, но с гласовете и на общинските съветници на социалистическата партия те бяха приватизирани чрез РМД приватизации. Сега отново искате да се създадат нови, с какви средства?

– Не ни отнемайте правото на новото ръководство и на мен да имаме различно виждане за управлението на страната и общините. С признание и от наша страна, каквото се е случило в миналото, и за грешките, и за доброто, все пак имаме ново виждане. Ще го видите във визия за България и във визия за всяка община…

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА

(Б.Р. Първият въпрос в интервюто е на Радио Стара Загора).