Корабът край Камен бряг бе обявен за потънал

57

Корабът „Вера Су“, който заседна край защитената местност „Яйлата“, беше обявен за потънал от Изпълнителна агенция „Морска асминистрация“, предаде mediapool.

Застрахователите на плавателния съд са поели ангажимент да възстановят вече направените, както и бъдещите разходи на българската страна. Това съобщи министърът на транспорта Христо Алексиев на видеоконферентно заседание с представители на ИА „Морска администрация“ и членове на местния щаб.

Машинното отделение на товарния кораб е наводнено, в корпуса на плавателния съд има пробойни. Така корабът вече не може да бъде спасен, а само да се предприеме акция за изваждане на потънало имущество, каза кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“ на брифинг на морската буна в Каварна в понеделник вечер, след като през деня беше направен оглед на кораба от водолази.

Машинното отделение е запълнено с вода и корпусът на кораба е компрометиран. Причината са вратите, които не са с достатъчно добро уплътнение. Така плавателният съд се смята за потънало имущество, обясни той.

Корабът е в заседнало стабилно състояние, което не позволява да се пречупи. Няма как и да потъне повече, тъй като е изцяло легнал на дъното.

Българските власти очакват корабособственикът да обяви, че или изоставя кораба, или ще продължи да извършва някаква дейност по извличането му като потънало имущество.

Има възможност да се отворят люковите закрития, за да бъде разтоварен товарът, но операцията ще бъде много сложна.

„С корабособственика нещата са по-сложни, тъй като комуникацията ни е сложна, освен това има правна част, която „Морска администрация“ не може да покрие сама“, каза капитан Венцислав Иванов.

По време на видеоконферетната връзка с транспортния министър капитан Венцислав Иванов посочи, че от началото на действията по спасяване на кораба от страна на държавата, вълните в района не са падали под 2-3 бала.

Реално, атмосферните условия са позволили на кораба да се работи едва 3 дни и то при огромни рискове.

В малкото благоприятни от метеорологична гледна точка дни, са извършени необходимите водолазни огледи, осигурен е достъп до кораба, източени са над 30 тона гориво и смазочни материали, освободени са около 300 тона от товара, изграден е фарватер за безопасното приближаване на технически и плавателни средства до кораба, плавателният съд е укрепен с котви и въжета, за да не се разруши от сблъсъка със скалите и целият екипаж е евакуиран.

Оттук нататък предстои плавателният съд да бъде разтоварен, да бъде укрепена пробойната в корпуса и да бъде изведен. Най-оптимистичната дата за започване на операцията по разтоварване е 1 ноември.

Б.Р. Никой от държавните институции не съобщаха днес дали „багажното“ с товара е наводнено и дали няма теч от карбамида в бългаското Черноморие.