Консервират „Пролетарии от всички страни…“ на Бузлуджа

234
Момент от обследването на централното пано от д-р Никифор Харалампиев

Започва работата по консервацията на мозаечното пано с надпис „Пролетарии от всички страни, съединявайте се!“, намиращо се в центъра на купола на бузлуджанския мемориал, съобщи арх. Дора Иванова, председател на фондация „Проект Бузлуджа“.

Паното е с огромен размер, диаметърът му е 8 м, а височината, на която ще работят специалистите по консервацията, надхвърля 12 м. За целта ще бъде изградена модулна платформа с тегло от около 7 тона.

Централното пано е реализирано по проект на художниците проф. Владислав Паскалев (ученик на Илия Бешков) и Кънчо Кънев, който от близо 3 десетилетия живее и работи в Хага.

За да започне възможно най-бързо консервационният процес, от „Проект Бузлуджа“ са отправили апел за събирането на екип от доброволци, които на 20 и 21 май да пренесат модулната конструкция във вътрешността на мегамонумента. В апела се изразява надеждата, че поне 20 души ще се включат безвъзмездно в поредния етап от подготовката за осигуряване на достъп в паметника на културата още това лято.

. Така изглежда днес покривната конструкция след кражбата на десетките тонове медна ламарина преди близо 3 десетилетия

При извършения през миналата седмица първоначален оглед екипът на д-р Никифор Харалампиев от катедра „Реставрация“ на Националната художествена академия е установил, че има множество отделящи се тесери, както и сериозно разслояване между лепилния слой и циментовата основа.

„Позлатата е в изключително деликатно състояние, тя е буквално като крило на пеперуда и това е и причината мозайката да изглежда зелена, а не златна, както е в оригинален вид – просто златото е почти изцяло отмито“, коментира д-р Харалампиев. За него и колегите му било изненадващо, че кръгът в центъра е бил направен върху огледална подложка, което създавало ефект на „светене“ подобно на витраж.

Очаква се международният екип от специалисти по консервация и реставрация да пристигне на 27 май. В него ще се включат отново проф. Томас Данцл от Мюнхенския технически университет, доц. Йонас Ротерс от университета по приложни изкуства в Берн, Лаура Тапини от гръцката неправителствена организация „Диадрасис Атина“, доц. Стефан Белишки и д-р Никифор Харалампиев от Национална художествена академия.

По думите на арх. Иванова само за разчистването на металната куполна конструкция от останки са необходими 187 000 лв. Съвсем наскоро плановете за спасяването на монумента бяха представени на международното туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново. По данни на екипа, работещ за възстановяването, през 2021 година обектът е привлякъл над 50 000 туристи от цял свят, 80 на сто от анкетираните са били готови да заплатят входна такса, за да се запознаят с оцелелите и вече консервирани мозайки със средства от проект, защитен пред фондация „Гетти“ мозаечни пана. Близо половината от качилите се на Бузлуджа туристи твърдят, че основната цел на пътешествието им е точно реализираният през 1981 година проект на арх. Георги Стоилов.

За набиране на част от сумата, необходима за разчистването на опасните останки от покривната конструкция, от „Проект Бузлуджа“ разчитат на планирания за 19 – 21 август тридневен музикален фестивал под мотото „Ти си ключът. Отвори Бузлуджа.“ Организатор на проявата е фондация „Проект Бузлуджа“ с подкрепата на Община Казанлък. За идеята са привлечени P.I.F., „Керана и космонавтите“, „Уикеда“, както и много рок, пънк и джаз групи, сред които Cool Den и The Lefties.

Паметникът на Бузлуджа е най-големият идеологически монумент на комунистическия режим в България, построен през 1981 г. Арх. Дора Иванова създава своята фондация през 2015 година, веднага след дипломирането си в Германия, като крайната цел е монументът да бъда запазен и съхранен като място за изкуство, образование, събития и туризъм. Благодарение на дейността й през 2018 г. паметникът е признат за един от седемте най-застрашени културни обекта в Европа, а неотдавна му бе даден и статут на паметник на архитектурата от национално значение.

Христо ХРИСТОВ