Конгресът сложи край на автентичното БСП

483

Партията такава, каквато я познаваме с ценности и традиции, вече не може да съществува, категоричен е политологът доц. Татяна Буруджиева

След врътката на Корнелия Нинова с оставката й и диктаторският фарс, разиграл се на неделния конгрес на БСП, медията ни се обърна с въпрос към политолога доц. Татяна Буруджиева каква ще е съдбата на социалистическата партия оттук нататък?

„БСП влиза в нова фаза, която вероятно отговаря на една нова партия. БСП такава, каквато ние я познаваме – партия с ценности и традиции, партия с професионални екипи, партия, която има чувство за отговорност и дълг пред обществото, според мен вече не може да съществува, след като този конгрес реагира по този начин на едно политическо поведение, което е аблсолютен нонсенс. Разбира се, че един човек може и да не мисли, когато си подава оставката, но както разбрахме от изказването на Нинова, тя е мислила, защото е отговорна. Но, ако е отговорен до край лидерът на една партия, той не може да се държи по този начин – или си подаваш, или не си подаваш оставката. Ако пък не мислиш, когато я подаваш, а след това разбираш колко грешен ход е това, аз предполагам така, като слушах словото, което е готвено, тоест г-жа Нинова в някакъв момент преди конгреса е разбрала това нещо, можеше да спести поне на делегатите това разтакаване, можеше да спести на партията този голям разход и можеше да спести на цялото общество този цирк. Можеше предварително да каже – вижте, хора, голяма грешка съм допуснала, дайте да не се занимаваме с такива неща… Защото конгресът на БСП винаги е бил много сериозен форум, той се свиква, за да одобрява национални политики, да избира лидер, той не може да се свиква за това, за което се свика сега. Това беше подигравка с БСП, а БСП мълчаливо прие тази подигравка“, коментира доц. Буруджиева.

Според нея най-големият проблем, който произтича от въпросния конгрес, е свързан с доверието към БСП оттук нататък.

Във връзка с изявлението на Нинова, че някой иска да купи БСП и че трябва да се изгонят търговците от храма, доц. Буруджиева заяви: „Така е, когато се вземеш за господ. Откъде накъде Борисов ще говори като началник, а тя няма да бъде господ и да не изгони едно определено количество хора, което тя нарече подмладяване“.

Тоест чистките в партията тепърва предстоят.

Йовка НИКОЛОВА