Комплекс „Марица изток“ ще продължи да съществува

301
Част от участниците в срещата Предприемачи - ГЕРБ

Това бе обявено на срещата Предприемачи – ГЕРБ, свързана с възможностите за развитие на Югоизточен регион

Предприемаческата структура на ГЕРБ организира в Стара Загора среща с представители на бизнеса, на която бяха дискутирани икономическият облик на Югоизточен регион, земеделието, труда, заетостта и работната сила. Във форума участие взеха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, народните представители Радостин Танев, Маноил Манев и Борис Кърчев, областният координатор на ГЕРБ – Стара Загора – Пламен Йорданов, както и Зафир Зарков – организационен секретар на предприемачи ГЕРБ, и Пламен Русев. В самото начало Зафир Зарков подчерта, че с подобни събития най-голямата политическа сила у нас дава ясен знак, че се намира близо до частния сектор и се интересува от проблемите и предизвикателството, които се изправят на пътя му. Зарков уточни, че Стара Загора е изключително важен регион за икономическото развитие на страната. Според него потенциалът пред областта е в развитието на модерен бизнес, а основа за това е 36% дял на машиностроителния сектор, което по думите му е сериозна основа за експорт.

„В Стара Загора ще се извършва изнесено обучение за степен „магистър“ по специалността „Топлоенергетика“ на Технически университет – София, което е голяма стъпка в развитието и задържането на кадри в региона“, категоричен бе Зарков.

От своя страна областният координатор на ГЕРБ Пламен Йорданов отчете, че в основата на високите икономически показатели на Старозагорска област стои комплексът „Марица изток“. В тази връзка бившият народен представител обяви: „Енергийното сърце на България ще продължи да съществува до изчерпване на своите природни ресурси“. По думите на Йорданов до тази позитивна развръзка се стига след близо година усилена работа от страна на Община Стара Загора и правителството, които стартирали дискусията навреме.

В своето изказване областният координатор на ГЕРБ подчерта, че благодарение на перфектната колаборация между Министерството на икономиката и местната власт новата индустриална зона на Стара Загора е получила реален шанс да достигне градовете с вече съществуващи такива – София, Пловдив и Бургас.

„Тези форуми трябва да разискват проблеми с перспектива поне 20 години напред. Днес трябва да дадем отговор как ще отговорим на предизвикателствата“, коментира зам.-председателят на парламента Емил Христов. Той отбеляза, че регионът и страната са изправени пред глад за работна ръка и подготвени кадри. „Ние в Стара Загора можем да се похвалим, че още преди 5 години съобразихме обучението в училищата с нуждите на бизнеса и сме категорични, че този процес трябва да продължи“, отбеляза Христов. По време на дискусията евродепутатът от групата на ЕНП Ева Майдел обясни регламента за намаляване на таксите за преводи в евро, както и как бизнесът може да се възползва от новооткритото у нас Звено за консултация по еврофинансиране. „За да има развитие икономиката, основно условие е да има политическа стабилност. След това е необходимо да има предсказуема и предвидима политика на правителството“, допълни Пламен Йорданов.

Ключово място в бизнес форума бе предоставено на зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, която в своето изложение открои някои от ключовите предимства на Старозагорски регион, свързани с ниската безработица, високото заплащане и технологичното развитие. Тя обясни, че Стара Загора се откроява с висока средна работна заплата – 1052 лв., което е над 100 лв. повече, отколкото показателите за Бургас. Зам.-министърът представи пред работодателите програмите „Работа“, „Младежка заетост“, „Умения“ и др. Дискусия с работодателите предизвикаха въпросите за вноса на кадри от трети страни, облекченията за сезонните работници, периода на обезщетенията при майчинство, както и болничните.

По-късно в работната среща бе отделено специално внимание на земеделския сектор, като за целта участие в разговора взе и председателят на парламентарната комисия по земеделие и бивш министър Десислава Танева. Според представените от нея данни Югоизточният регион отчита висок ръст на площите с трайни насаждения. При животновъдството се забелязвало засилено отглеждане на биволи и овце. Най-важното послание за дошлите на форума стопани касаеше заложените в Бюджет 2019 средства за подпомагане на сектора. „Заложените средства в бюджета, който ще разглеждаме в пленарна зала, са в размер на 300 млн. лв. за субсидии за земеделските стопани по линия на държавните помощи“, обяви Танева.

В заключителната част от срещата Стефан Шоселов и Радослав Танев посочиха докъде е стигнал напредъкът по Индустриална зона „Загоре“. На този етап стана ясно, че се очаква гласуване от Общинския съвет на ПУП за Зоната, с което процедурата по изграждането й на практика ще стартира.

Живко ИВАНОВ