Комбинираха мартеници с бутурници за Сирни заговезни

166
Симбиоза между мартеница и бутурник предлагат по сергиите в Стара Загора

Интересна комбинация на традиционна мартеница със специално направени за празника Сирни Заговезни бутурници (стрелички), издялани от дрян или мекиш (татарски клен), могат да се видят по сергиите в Стара Загора. За пръв път от много години празникът, известен още като Прошка, Поклади, Сирница, Масленица, Ората или Неделя сиропустна, съвпада с 1 март, когато се връзват мартениците, и това накарало майсторите на бяло-червените украшения да добавят стреличката, хвърляна за здраве и за любов.

Най-често мятането на запалените стрелички се прави в Тракия, където в нощта на Сирни заговезни се палят огромни огньове, а бутурниците се мятат в посоката, където живее любимата на сърцето мома на ергенина.

Пенсиониран армейски офицер от Нова Загора изработва от няколко години стреличките от дрян или мекиш (татарски клен)

Следва прескачане на огъня и сядане край трапезата, където задължително има ритуал на хамкане: на конец се завързва парче бяла халва и всеки пробва да отхапе по късче от лакомството, докато то се върти от най-възрастния член на семейството. Преди това всеки иска прошка от по-големите, разказват етнографите.

За изработването на бутурниците, които се предлагат на пазара в Стара Загора, се е погрижил пенсиониран офицер от армията, който дори е ошарил с пирограф тънките перца. Цената на една стреличка е 1.20 лв., но в комбинация с мартеницата може да стигне и до 15-20 лв., в зависимост от големината и използваните материали, установи репортерската ни проверка. Тази година по сергиите преобладават мартеници, изработени в България. Уличните търговци коментират, че върлуващия в Китай опасен коронавирус стопирал няколко контейнера с тамошни украшения.

Христо ДИМИТРОВ