Кой употребява медицинските сестри?

320
Мая Манолова по време на участието й в протеста в Стара Загора

Старозагорската мед. сестра, за която омбудсманът Мая Манолова твърди, че й е оказан натиск, е с брутна заплата от 1536 лв.

На 11 юли омбудсманът Мая Манолова отново се превърна в медийна звезда с участието и протеста на медицинските сестри в Стара Загора, в който се включиха само 24 специалисти по здравни грижи от различни лечебни заведения на града, в това число и 5-ма пациенти.

Манолова дойде в Града на липите не само за да подкрепи протеста, но и да разобличи ръководителите на лечебни заведения, които по думите й оказват натиск върху медицинските сестри, борещи се за по-високо заплащане.

Като доказателство за думите на Манолова минути след края на протеста от кабинета й разпространиха до медиите „доказателство за оказан натиск“ на една от организаторките на протеста в Стара Загора.

Става въпрос за медицинската сестра Елена Якшева, която получила телефонно обаждане от „Личен състав“ на УМБАЛ „Киркович“, че ще бъде командирована от Клиниката по ортопедия в инфекциозно отделение. „Това е пълно безобразие, защото макар и формално да е спазен законът, за всеки е ясно, че това е наказателна акция и знак за предупреждение от страна на ръководството на болницата. Това е начин да бъде притисната в ъгъла и да се потушат опитите за протест и промяна на тежкото положение“, гласи дословният коментар на Мая Манолова.

Изп. директор на УМБАЛ „Киркович“ проф. д-р Йовчо Йовчев вчера заяви пред медията ни, че командироването на медицински сестри от една клиника в друга е заради летния отпускарски период и Елена Якшева не е единствената, тоест такива заповеди са получили и други медицински сестри от Университетската болница. Проф. Йовчев уточни, че заповедта за командировката на Якшева е в сила от 22 юли, а служителите от „Личен състав“ няма откъде да знаят къде се е намирала тя, когато са й позвънили, тоест съвпадението с деня на протеста е съвсем случайно.

На въпрос на медията ни каква е заплатата на ортопедичната сестра от УМБАЛ „Киркович“ съобщиха, че брутното й месечно възнаграждение за предходния месец е 1536.20 лв. От здравното заведение съобщиха още, че средната брутна месечна заплата на медицинските сестри при тях е 1123 лв.

„Заплатите са такива, каквито са заработките в съответните клиники, тъй като болницата е търговско дружество“, уточни проф. Йовчев.

Друга от организаторките на протеста в Стара Загора пък, освен в Тубдиспансера, работела и в частен клиничен център за клинични проучвания, научи медията ни.

Медицинските сестри безспорно са в правото си да искат по-високи възнаграждения, но първо те работят в различни по вид здравни заведения – частни, общински и държавни, и второ – те едва ли са от най-ощетеното съсловие, тъй като в България има хиляди висшисти, които получават минимална работна заплата, въпреки че работят в не по-леки условия.

В Стара Загора омбудсманът Мая Манолова отказа да отговори на въпроса за евентуалното нейно участие като кандидат на БСП за кмет на София, за което вече се изказа лидерът на софийските социалисти.

Наблюдението на медията ни сочи, че поне в Старозагорска област Манолова се появява на протести в общини, в които управляват представители на ГЕРБ. Последният такъв пример беше за протеста на мед. сестрите от общинската болница в Казанлък преди изборите за Европейски парламент. Но и протестът в Казанлък, и този на 11 юни в Стара Загора бяха самосиндикални, а не част от националния протест на здравните специалисти.

Този факт безспорно провокира въпроса дали медицинските сестри не са употребени в името на нечия пиар кампания?

Йовка НИКОЛОВА