Кой лъже?

453
Високите цени на въглеродните емисии, които топлоцентралите от комплекс "Марица изток" са "издействали" не без участието на екологични организации

Екозащитниците, дето копаят гроба на въглищните централи, или консултантите на Световната банка…

Шест български града вече постигат нормите за чистотата на въздуха. Сред тях са Стара Загора и Гълъбово, сочат данни от представения наскоро проект на Националната програма за качеството на атмосферния въздух, разработен въз основа на споразумение за предоставяне на консултантски услуги между МОСВ и Световната банка, който е в сила от 28 декември 2016 г.

Приблизително от същото време датират и най-яростните нападки на екологични организации с международни представителства, които се опитва, при това успешно, да диктуват дневния ред в политиката за климата на Европейската комисия.

По време на представянето на Националната програма на 27 септември министърът на околната среда и водите Нено Димов изтъкна, че в станциите за мониторинг се следят около 10 показателя и по всички България е постигнала изискванията по закон и нормите на ЕС, с изключение на фините прахови частици (ФПЧ), които основно се имитират от транспорта и битовото отопление. Според него по-тежката задача освен на национално ниво, е на местната власт, която трябва да реализира определените в програмата мерки, за което са предвидени 115 млн. лв. от ОП „Околна среда“.

Стара Загора и Гълъбово са двата града, които се свързват с комплекс „Марица изток“ и въглищните ТЕЦ-ове, сочени от екологични организации и основно „Грийнпийкс“ като един от най-големите замърсители на атмосферния въздух и за чието ликвидиране те настояват перманентно. През изминалите 2-3 години активността им стигна дотам, че започнаха да броят и трупове, чиято смърт уж е била причинена от замърсения въздух, вследствие на експлоатацията на въглищните централи.

Данните от Националната програма за качеството на атмосферния въздух обаче показват съвсем друго. Де факто те изобличават в откровена лъжа „борците“ срещу въглищните централи, успели обаче да пуснат пипалата си в ЕК, под чийто диктат вероятно е съчинено и т.нар. Парижко споразумение за климата, от което се оттегли САЩ, а Китай изобщо не го е подписвала.

Какви поръчки изпълняват екоорганизациите, е ясно като бял ден, но под въпрос е официалната позиция на ЕК, стартирала удара си срещу въглищните централи с новите еконорми, приети през 2017 г., за да се стигне до непрестанно галопиращите цени на квотите на въглеродни емисии, които са длъжни да плащат за всеки произведен мегават ток. И които вече надскочиха основния им разход, свързан със закупуването на основната суровина за производството на ток. И единствената, гарантираща целогодишно енергийната независимост на страната ни.

През пролетта на 2019 г. предстоят нови избори за Европарламент, тоест нова надежда, че разумът ще надделее над лобизма и откровените лъжи. А кой ще бъде изпратен там, зависи от всяка една от страните-членки на ЕС. От сега е ясно, че Старозагорска област ще даде вота си за онези кандидати за евродепутати, които ще отстояват интересите на комплекс „Марица изток“, защото без него енергийната система на България ще бъде срината. Дано и останалите райони на страната проумеят този факт, защото иначе през студените зими хем ще бъдем на режим, хем близо 2 млн. български домакинства няма да могат да си плащат сметките за ток.

Йовка НИКОЛОВА