Кой лъже за казанлъшката болница?

398
Част от участниците в срещата в Община Казанлък на 19 март. Крайната вдясно е д-р Кети Маналова

„Никога болницата в Казанлък не е била в по-добро състояние от сега“, твърди управителят й.
Болницата е във финансов колапс, тръбят БСП-старейшините

„Никога болницата в Казанлък не е била в по-добро състояние от сега. За първи път ще получим толкова много средства – близо 1.5 млн. лв. – от правителството чрез Министерство на здравеопазването, Община Казанлък и Националната здравно-осигурителна каса“. Тази категорична позиция е изразила д-р Кети Маналова – управител на общинската МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, по време на срещата си във вторник с кмета Галина Стоянова, председателя на Общински съвет Казанлък Николай Златанов, общински съветници от Постоянната комисия по икономика, бюджет и финанси и Постоянната комисия по европейски въпроси и бизнес среда, членове на Председателския съвет и председателя на Комисията по здравеопазване д-р Стефка Димитрова.

Според Годишния финансов отчет на казанлъшката болница за 2018 г. показателите в баланса по обем и видове медицински дейности почти по нищо не се различавали от последните 2 години. Наблюдавало се увеличение на разходите заради увеличението на минималната работна заплата за страната и незначителни отклонения при останалите разходи. Присъствалите на срещата са били единодушни, че здравните работници заслужават достойно заплащане.

„Болницата е стабилна, а протестите в нейния двор създават впечатление, че не е така. Не искам да има протести, още повече на терена на болницата, още повече те да се политизират! Повярвайте ми, това за всички страни ще е губещо!“, заявила още д-р Кети Маналова и е определила исканията на медицинските специалисти като искания на национално ниво, за които се търси решение, но това не е възможно да се случи веднага.

„Старозагорски новини“ припомня, че точно преди един месец общинските съветници на БСП – Казанлък, представиха ситуацията в общинската болница по коренно противоположен начин. В прессъобщения до медиите те твърдяха, че МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ е във „финансов колапс, който се дължи на правителството и НЗОК“, и настояха за спешно заседание на Общински съвет Казанлък като собственик на търговското дружество, на което да се реши да бъдат опуснати 200 000 лв. от общинския бюджет (платими на 10 вноски по 20 000 лв. от март) за съживяване на лечебното заведение. Съветниците от БСП дори предупредиха, че всяка проява на бездействие ще бъде пагубна и призоваха: „В името на Казанлък, на нашите съграждани – нека да решим днес проблема, утре ще бъде късно“.

Очаквано на провелата се на 28 февруари редовна общинска сесия представителите на всички останали формации в местния парламент отхвърлиха това предложение, но след завчерашната среща на д-р Кети Маналова с кмета и представителите на ОбС възниква въпросът кой лъже – БСП – Казанлък, или управителят на казанлъшката болница?

Всеизвестен е фактът, че всички лечебни заведения в страната имат финансови проблеми, но употребата на едно здравно заведение за постигане на политически цели едва ли е начинът да му се помогне.

Йовка НИКОЛОВА