Кой иска да стопира инвестиция за милиони в Казанлък?

1155
Проектът за СПА комплекс с 5-звезден хотел до село Овощник, за който е предвидена инвестиция от 50 млн. лева

Точно преди изборите до различни инстанции е подадена жалба от „Летище Казанлък“ АД срещу изграждането на СПА комплекс „КИНГС ВАЛЕЙ“ на минералните бани край село Овощник, инвестицията за който е най-голямата на Балканите в туристическия бранш.

Мотивът на жалбоподавателите е, че сградата, която ще бъде построена, ще пречи на извършваните полети… Въпреки че с писмо No 06-02-27/12.03.2016 година от Министерството на транспорта заявяват, че на територията на община Казанлък няма сертифицирани летища, летателни площадки и аеронавигационни съоръжения. Има и още едно писмо – от ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“, в което също се казва, че няма сертифицирани летища на територията на община Казанлък, но според нормативните изисквания всички инвестиционни инициативи, свързани с изграждане на сгради с височина по-голяма от 20 метра, трябва да се съгласуват. В имота обаче се предвижда застрояване с височина до 15 метра и има съответствие от фирма-консултант, става ясно от писмо на РДНСК – Стара Загора. Отделно от това има разрешение за строеж, съобразено с всички законови изисквания.

Кой стои зад атаката срещу големия инвеститор? Жалбата е подадена от изп. директор на „Летище Казанлък“ АД – Петър Пепелешков. Той е бивш общински съветник от БСП от 2003 г. до 2008 г. Пепелешков е и бивш управител на фалиралата фирма на старозагорския бизнесмен Стойчо Кълвачев – „Кълвача инвестмънс“ АД, която и към момента дължи на НАП 687 130 хиляди лева. След фалита й Пепелешков става изпълнителен директор на „Летище Казанлък“ АД. Любопитен е фактът, че зад дружеството стои софийската компания „Авиотех“, която се занимава с продажба и сервиз на ултралеки летателни средства.

Още по-любопитна е сделката за закупуването на летището.

Решението за продажбата на компанията е взето на заседание на Съвета на директорите, в което е участвал и бившият собственик, и тогавашен изпълнителен директор Стойчо Кълвачев. Малко след това на общо събрание е гласувано да бъдат освободени членовете на борда и да бъдат избрани нови, както и да бъдат променени името на дружеството, уставът и седалището му, показват документите в Търговския регистър. Месец по-рано за представител на официалния собственик на компанията – регистрираната на Сейшелите Miseal Corporation, е определена Даниела Паунова, която е управител и на „Авиотех“. Самата сделка явно е формална, тъй като според подписания договор Miseal продава своите 374 600 акции (99.97% от капитала) на „Авиотех“ за сумата от 1 000 евро. Останалите 100 акции пък се прехвърлят между две физически лица за 100 евро. Общото събрание взема решение и за промяна на името на дружеството на „Летище Казанлък“, както и за промяна на седалището му на друг адрес в Казанлък.

Медията ни припомня, че проектът за СПА комплекс „КИНГС ВАЛЕЙ“ с 5-звезден хотел бе представен през май в Община Казанлък. Хотелският комплекс е разположен в началото на село Овощник на площ от 41.5 дка с планирани 275 помещения за около 700 гости, паркова среда, 4 басейна, спортен блок, две спортни игрища, съблекални с тоалетни и ресторант.

Предвидените инвестиции са в размер на 50 000 000 лв. без ДДС.

На представянето на проекта са присъствали представители на „Летище Казанлък“, но не е известно защо още тогава те не са реагирали.

Десислава ПЕТКОВА