Когато в Брюксел се „коват“ решения за въглищните ТЕЦ, България отсъства!?

453
Препълнената зала в Брюксел, в която липсват само представители на България

На провелите се преговори в Брюксел в рамките на Платформата на въглищните региони в преход България е била единствената страна, която не е участвала. А най-активни са били представителите на Полша.

Това не е прессъобщение от българското представителство на Европейската комисия, а споделена информация във Фейсбук, която провокира единствено и само негативни коментари.

Медията ни припомня, че Платформата на въглищните региони в преход беше стартирана от ЕК през декември 2017 г., когато бе отбелязана втората година от Парижкото споразумение за климата. Тя е сред ключовите мерки, предвидени в пакета документи „Чиста енергия за всички европейци“, а целта е „да се даде бърз старт на преходния процес към чиста енергия и да се отговори на екологичните и социални предизвикателства“. От ЕК тогава посочиха, че преходът към чиста енергия е необратим и не подлежи на предоговаряне.

В предвид значимостта на провелите се в Брюксел важни преговори без отговор остава въпросът защо единствената страна, която не е участвала, е България?

По неофициална информация разходите на участниците във форума не са били поети от ЕК, тоест всеки е трябвало да плаща от джоба си пътни и нощувки. Ако този факт е достоверен, би било много срамно за страната ни.

Това, че Полша е била най-активна по време на форума, вече не учудва никого, защото политиците на тази сродна с България страна не за пръв път демонстрират нагледно как се отстояват национални интереси в областта на енергетиката.

За разлика от България.

За целта ще припомним факта, че преди две години, когато в ЕК трябваше да се гласува т.нар. Референтен документ за най-добри налични техники за големите горивни инсталации, въвеждащи буквално неизпълними еконорми за въглищните ТЕЦ-ове (за което понастоящем тече сагата с дерогациите), комплекс „Марица изток“ научи за случващото се не от българските представители в Европейския парламент и Европейската комисия, а от Европейската асоциация за въглища и лигнити „Еврокол“. А българските представители от МОСВ, участвали в гласуването, дори не разбраха, че то е минало в нарушение на действащите европейски разпоредби. Веднага след това Полша заведе дело в Европейския съд, към което България се присъедини в „12 без пет“. А за резултатите от него синдикатите трябваше да научат пак от „Еврокол“ – от генералния й секретар Брайън Рикетс, който взе участие в Международната енергийна конференция в Стара Загора.

По време на същата конференция водещи български енергийни специалисти изразиха мнение, че България (незнайно защо) не участва във вземането на важните за енергетиката решения в Брюксел, а постфактум „гони Михаля“. Въпреки че в случая става дума за защита на интересите не на заводче, а на минно-енергиен комплекс, без чиято гарантирана работа България не може да си осигури енергийната сигурност, сиреч стотици български предприятия ще спрат работа, а милиони българи ще минат на свещи.

Заради „Апартаментгейт“ понастоящем Министерството на енергетиката е единственото, което работи само с един зам.-министър, тъй като вторият (Красимир Първанов) миналата седмица подаде оставка. Дори и Парламентарната комисия по енергетика в момента е без председател заради оставката на Делян Добрев пак по линия на „Апартаментгейт“… И всичко това на фона на безкрайно важните и спешни решения в областта на енергетиката!?

В този контекст крещящият въпрос е: българското правителство има ли намерение да се бори за бъдещето на комплекс „Марица изток“? На успокоителни думи миньорите и енергетиците вече се наслушаха. Делата обаче се разминават във времето и пространството…

Йовка НИКОЛОВА