Ковачевски в Брюксел: Френското предложение за РСМ е неприемливо в този вариант

192
Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски

Албанският премиер Еди Рама към българите: Вие сте срам, вие сте позор за ЕС

Предложението на френското председателство е неприемливо в този вариант за Република Северна Македония (РСМ). Това заяви премиерът Димитър Ковачевски на пресконференция след срещата на върха Западни Балкани – Европейски съюз в Брюксел, цитиран от БНР.

Ковачевски постави своите условия за приемливо предложение за започване на преговори – ясна формулировка за македонския език в Преговорната рамка, историческите въпроси да не са критерии, а преговорите за еврочленство да започнат преди промяната в Конституцията за включване на българи, хървати и черногорци в преамбюла.

От tribune.bg разпространиха видео преди започването на срещата, в което македонецът разпалено се кара на Кирил Петков и му размахва пръст. А българският премиер в оставка само поклаща глава.

Припомняме, че именно заради нерешителността на Кирил Петков френското предложение, което на практика би дало „зелена светлина“ на РСМ и Албания за влизане в ЕС, все още не е гласувано от Министерски съвет. Вместо това Петков поиска Народното събрание да реши и да носи цялата отговорност.

Междувременно от БНТ съобщиха, че на влизане на заседанието на ЕС в Брюксел албанският премиер Еди Рама се е обърнал към българите с думите: „Вие сте срам, вие сте позор за ЕС!“

Албанският премиер Еди Рама

Тежките му обвинения са по повод позицията на България против вдигане на ветото над РСМ, която бе представена от премиера Кирил Петков.

„Вие сте хаос, пълен хаос. Вие сте позор. Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО, докато в задния двор на Европа се води гореща война. И, разбира се, не е приятно да виждаме как 26 други държави демонстрират плашещо безсилие“, каза още Еди Рама.

На въпрос на БНТ дали очаква добри новини днес, албанският премиер е отговорил: „Предпочитам да нямам очаквания за добри новини, защото както казах и вчера, имаше известен оптимизъм, но ето ни тук – нов ден в Европа, но не и в България“.