КНСБ бори сивата икономика с нова инициатива по европроект

132
Участниците в брифинга

В понеделник Стара Загора стана част от Националната кампания на КНСБ и партньорски организатори от неправителствения сектор, която се провежда под мотото „Сивото убива“. На нарочен брифинг в Града на липите вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков обясни, че голяма част от проблемите, свързани с човешкия живот, се генерират от сивата икономика. Като пример той посочи, че 70% от автосервизите в страната работят нелегално, а един нескопосан ремонт на автобус, вероятно извършен в такъв автосервиз, стана причината за смъртта на 18 души в местността Бакаджика. Подобна е ситуацията в строителството, където около 60% от ремонтно-строителните дейности се извършват от сивия сектор, а в земеделието над 70% от наетите сезонни работници работят без трудови договори.

По данни на Международната организация на труда, цитирани от националния секретар на КНСБ Тодор Капитанов, България е в топ 5 от страните от Източна Европа с най-висок процент на дела на неформалната заетост (работа без трудов договор). За страната ни той е 15.8% при 11.6% в ЕС.

На брифинга беше съобщено, че за последните 10 години, благодарение на предприети инициативи от неправителствения сектор и действия на държавните институции, делът на сивата икономика е намалял, но борбата с нея не е приключила. В рамките на настоящата кампания под мотото „Сивото убива“ от КНСБ е разработено мобилно приложение VOX KNSB, на което гражданите могат да подават сигнали срещу некоректни практики на работодатели и фирми, а също и да споделят добри инициативи. Приложението е налично във всички платформи за мобилни приложения – за Аndroid и Iphone, а услугата е безплатна.

Новото безплатно мобилно приложение, чрез което могат да бъдат подавани сигнали за некоректни работодатели и фирми

От КНСБ уточниха, че анонимността на подателите на сигнали е абсолютно гарантирана и единствено администраторите на сигнала разполагат с данните на подателя. За автентичност на сигнала може да бъде приложен снимков материал, а приложението автоматично ще регистрира локацията, откъдето се подава.

Настоящата кампания на КНСБ и партньори се реализира по европейски проект „Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“ и ЕС чрез Европейския социален фонд.

В брифинга на КНСБ участие взеха още представители на няколко държавни институции – Станислав Йорданов, ръководител-екип отдел „Ревизии“ в Дирекция „Контрол“ към ТП на НАП – Пловдив, Васил Донев, старши инспектор в КЗП – Стара Загора, и Йордан Йорданов, началник-отдел АИПО към Дирекция „Инспекция по труда“ – Стара Загора“.

„В Старозагорска област не е установен такъв голям процент на нерегламентирана заетост. От 10 000 проверени работници на година през 2019-а са установени 114 нарушения, свързани с работа без трудови договори. Цифрите са съпоставими с миналата година“, съобщи Йордан Йорданов. По думите му по-голяма част от тези нарушения са по линия на нерегламентирана заетост въз основа на граждански договори – 77 установени при тазгодишните проверки. Йорданов обаче поясни, че Инспекцията по труда често се сблъсква с нежеланието на работещите да сътрудничат в хода на проверките поради редица причини. Една част от тях е заради факта, че работещите без трудови договори имат кредити, които при едно легално наемане на работа съдебните изпълнители биха си ги събрали чрез отдържане от заплатите им. Други са свързани с изплащането на издръжки при развод, трети пък комбинират получаването на обезщетения за безработица и работа нелегално. „Много често работниците колаборират с работодателите и не свидетелстват в съда, което води до отмяна на наказателни постановления“, призна Йордан Йорданов. Той уточни, че Инспекцията по труда продължава с практиката си да приема сигнали, в това число и анонимни, за извършени нарушения на трудовото законодателство, по които също се извършват проверки. Единствената разлика е, че когато сигналът е анонимен, лицето, което го е подало, не получава информация за резултатите от проверката.

С новото мобилно приложение VOX KNSB подаването на сигнали ще бъде улеснено, а след получаването им в КНСБ те ще бъдат изпращани до отговорните държавни институции.

(СН)