Книга припомня за гастрола на Висоцки и „Таганка“ в Стара Загора

114

Книга за визитата на Владимир Висоцки и неговия прием в България ще бъде представена от автора й Анатоли Петров в Стара Загора на 16 октомври от 18:00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Градът на липите е един от тези, в които през 1975 г. гастролират популярният руски актьор и поет с китара и театър „Таганка“. Авторът, който е журналист от вестник „Янтра днес“ – Велико Търново, от 30 години изследва личността, живота и творчеството на барда.

Книгата „Владимир Висоцки и България, Спомени за него“ е ново интригуващо изследване, което проследява темата. Анатоли Петров тръгва по стъпките на „Таганка“ в София, Стара Загора, Чирпан, Казанлък, Пловдив, Велико Търново, Търговище, Варна…

В Стара Загора театърът гостува от 14 до 17 септември 1975 г., като играе спектаклите „А утрините тук са тихи“ и „Десет дни, които разтърсиха света“. Успехът е колосален, пресата обширно отразява визитата, а името на Висоцки предизвиква огромен интерес.

„Импулсът да започна работа по книгата дойде именно от Стара Загора. Преди време на вечер в памет на Владимир Висоцки в библиотеката разбрах, че се пази уникален аудиозапис на интервю-разговор с него, неизвестен досега. Тръгнах по следите му и се срещнах с много старозагорци, открих самото интервю, както и неизвестни непубликувани досега снимки, спомени на хора. Обиколих и останалите градове в страната и събирането на всичко в книга вече бе неизбежно“, сподели Анатоли Петров.

В книгата е проследена пълната хронология на визитата, уточнени са ред нови любопитни детайли. 44 години по-късно наяве излизат куп интригуващи факти, непубликувани досега. Почти 40 г. след преждевременната смърт на Висоцки творчеството му продължава да е актуално, а всеки нов щрих от него се приема с изключителен интерес от хилядите му почитатели. Затова не е изненада и сериозният интерес, който предизвика появата на книгата.

Но и след нея продължават да изплуват нови и нови неща, казва авторът. Затова на представянето на книгата в Стара Загора, на което ще присъстват хора, срещали се тогава с Висоцки, не само за първи път ще бъде показано уникалното интервю, но и още неизвестни досега снимки от пребиваването на Висоцки в Стара Загора.

(СН)