Книга за живота на диригента Руслан Райчев ще бъде представена утре в Стара Загора

26
Руслан Райчев

Държавна опера – Стара Загора, се включва в честванията за 100-годишнината от рождението на Руслан Райчев с представяне на книга за живота му – на 3 декември от 19 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. В представянето ще участва синът на Руслан Райчев Петър Райчев.

Руслан Райчев е сред най-значимите български диригенти от втората половина на ХХ век. Той е сред уважаваните директори на Софийската опера и балет, основател е на Музикалния театър „Стефан Македонски“, както и на оперните театри, и оркестри във Варна и Пловдив. Работил е също като главен диригент в Бургас и Стара Загора. В продължение на 60 години Райчев изпълнява благородната мисия да претвори шедьоврите на музикалната класика и да извиси българското изпълнителско майсторство до върховете на световното признание.

„Книгата, посветена на кръглата 100-годишнина на Руслан Райчев, е с документален характер. В нея намират място множество прецизно издирени и хронологично систематизирани архивни и снимкови документи, както и медийни публикации. Но независимо от последователността в подредбата на конкретните биографични факти и периоди – главно от творческата му биография, съдържанието на текста логично се разгръща в няколко основни раздела с относително самостоятелна функция (60 години на диригентския пулт, Свидетелства на времето, Приложения), които взаимно се допълват като информация и по този начин калейдоскопично изграждат пълнокръвната персонална представа за личността и делото на Руслан Райчев“, коментира проф. Румяна Каракостова.

Входът е свободен.

(СН)