Кметът на Стара Загора участва в среща с кандидата на ЕНП за председател на ЕК Манфред Вебер

83
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров с Манфред Вебер

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и кметове на областни градове, избрани от листата на партията, са се срещнали днес с претендента за кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на следващата Европейска комисия и настоящ председател на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер. Срещата се е провела в рамките на конгреса на ЕНП в Хелзинки, Финландия, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

По време на срещата Цветан Цветанов и кметовете са декларирали подкрепата на българската делегация към кандидатурата на Манфред Вебер за председател на следващата Европейска комисия. „Вашият дългогодишен опит ще бъде безценен за ЕС при справянето с актуалните предизвикателства пред Съюза като сигурността, миграцията и Брекзит. Освен това Вие сте и голям приятел на България“, отбелязал Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ е подчертал важността на това България да остане част от силна и обединена Европа и да продължи да се възползва от европейската солидарност. По думите му европейските средства са ключови за развитието на българските общини и допринасят в голяма степен за изграждането на техния съвременен облик. „Заради Брекзит бюджетът на ЕС ще бъде с 5% по-малък, но въпреки това в проектобюджета на ЕС за новия програмен период за България са предвидени с 8% повече средства за кохезионна политика. Това означава 2 млрд. лв. повече за българските общини“, изтъкнал Цветанов. Той е бил категоричен, че заради европейската солидарност и отличната работа между местна, законодателна и изпълнителна власт у нас българските общини са се превърнали в строителни площадки. „Нашата цел е да осигурим достойна и модерна среда за живот на нашите съграждани. Искаме българите да търсят своята професионална реализация и щастие у нас и сме твърдо убедени, че в България те са постижими“, споделил още Цветанов. Той е уверил председателя на Групата на ЕНП в ЕП, че правителството на България и управляващото мнозинство в парламента ще останат верни на своята философия, че политическата принадлежност на българските кметове няма значение и всеки работещ в името на гражданите градоначалник е подкрепян от държавата.

В срещата от Старозагорска област са участвали кметът на Стара Загора Живко Тодоров и кметът на Казанлък Галина Стоянова.

(СН)