Кметът на Стара Загора пробва диалог с протестиращите край АМ „Тракия“

96
Кметът на Стара Загора пробва диалог с протестиращите за отваряне на пътя към АМ "Тракия"

На четвъртия ден от протеста край площадката на отдавна неработещото летище на изхода на Стара Загора кметът на общината Живко Тодоров, който е и член на ИК на ГЕРБ, дойде на среща с участниците в барикадата.

Той предложи да му бъде изпратено официално писмо с исканията на протестиращите, които настояват да бъдат допуснати до автомагистрала „Тракия“, след което да преустановят блокадата си. Живко Тодоров обеща да съдейства за преговори с отговорните институции и напомни, че до този момент научава за случващото се единствено от медиите.

Кметът обаче поиска гаранции, че след допускането на колоната с протестиращи до пътния възел на аутобана те няма да останат там.

Възрастен мъж обяснява на градоначалника, че участва в протести срещу всички правителства вече три десетилетия

Преговорите продължиха близо час, на моменти протестиращите скандираха „Оставка!“ и „Веднага!“, като настояваха за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Моменти от протестите по пътя от Стара Загора към автомагистрала „Тракия“

В крайна сметка стана ясно, че организаторите ще изпратят поисканото им писмо, но до получаването на отговор, какъвто и да е той – ще останат на място. От двете страни на палатковия лагер има полицейски кордони, периодично биват пропускани автобуси от градския транспорт до околните села, линейки и специализирани коли.

В срещата-разговор участваха и трима представители на Общински съвет Стара Загора: от партиите „Възраждане“, „Да, България“ и ГЕРБ.

Кметът подчерта, че всеки има право на своята гражданска позиция и протест, той не коментира исканията за оставки и настоя за решаване на казуса с блокирания достъп на хората до автомагистралата от единствения подход на Стара Загора към нея.

Част от протестиращите са в лагера заедно с невръстните си деца

Около 20 са постоянните участници в протеста, които прекараха три нощи на открито, някои от тях са там заедно с невръстните си деца.

Христо ХРИСТОВ