Кметът на Стара Загора поздрави имениците от домовете за деца, лишени от родителска грижа

85
Пожелание за здраве и късмет отправиха към имениците председателят на ОбС Таньо Брайков и общинският съветник Николай Диков

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров поздрави децата, лишени от родителска грижа, празнуващи имен ден на Голяма Богородица. Общо осем от възпитаниците на центровете за настаняване от семеен тип и домовете „Българка“, „Теофано Попова“ и „Мария Терезия“ отбелязват своя празник на 15 август.

Сърдечни пожелания за здраве и късмет отправиха председателят на Общинския съвет Таньо Брайков и председателят на ПК по спорт и младежки дейности Николай Диков и към Мария от ЦНСТДБУ в старозагорския квартал „Зора“. Гостите на къщичката бяха посрещнати с пита хляб и мед от именичката и директора на услугата Нели Баджакова. Почти 12-годишната Мария, която е част от баскетболен клуб „Берое“, благодари за изненадата и заедно с останалите тринадесет деца продължиха празника с лакомства и много настроение.

Освещаването на курбана

Малко преди това, по повод Успение Богородично, бе осветен и раздаден курбан за здраве в храмовете „Св. Паисий Хилендарски“ и „Свето Въведение Богородично“ от отец Йордан Карагеоргиев. Приготвянето и раздаването на обредното ястие се случи в социалната кухня към църквата в кв. „Зора“. Инициативата за благородното дело бе на ръководството и членовете на Ротари клуб „Берое“. Гости на празника бяха още зам.-областните управители Димитър Драчев и Красимир Червилов, както и десетки граждани.

Отец Йордан благодари на Община Стара Загора и кмета Живко Тодоров за подкрепата, която получават добрите дела, инициирани в името на старозагорци. „Вярвам, че с помощ от всички, които сте тук, както и на всички енориаши, ще успеем да реализираме и друга идея – изграждане на още един храм в кв. „Зора“, който да засвидетелства уважение към историята на Стара Загора и премеждията, които е преживявала, но оцеляла заради искрената вяра на хората си“, сподели отец Йордан. По време на събитието стана ясно, че се върви към осъществяване на още една благотворителна инициатива – създаване на ново място, което да дава подслон на нуждаещи се и намиращо се в близост до храм „Свето Въведение Богородично“.

(СН)