Кметът на Стара Загора – отново с благотворителен жест за рождения си ден

52
Живко Тодоров

Живко Тодоров отказа цветя и подаръци, помоли парите за тях да бъдат дарени за закупуване на планетариум

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който на 21 септември навърши 38 години, обяви в поканите си за личния празник, че се отказва от цветя и подаръци, като молбата му е парите за тях да бъдат дарени за закупуването на звезден протектор (планетариум). Апаратът ще бъде монтиран в старозагорската Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“, която горя през нощта на 26 юни 1994 година и пожарът унищожи голяма част от оборудването му.

По ирония на съдбата точно тогава е наблюдавано изключително рядко астрономическо събитие: падането на кометата Шумейкър – Леви върху планетата Юпитер, припомни шефът на обсерваторията Алексей Стоев, който е съхранил направените тогава снимки на звездното небе.

Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“ в Стара Загора е притегателен център за хора от на-различни възрасти

Новият планетариум струва около 200 000 лв., от дарителски акции през предходните години са събрани 20 000 лв., от защитен пред МОН проект са дошли други 150 бона. В момента, в който се набере нужната сума, ще бъде обявена обществена поръчка, най-вероятно ще се търси закупуване на апарат, произведен в Япония заради по-ниската цена. Обсерваторията в Стара Загора е открита на 26 февруари 1961 година, лично първият космонавт Юрий Гагарин дава съгласието си тя да бъде кръстена на него, това става при гостуването му в Града на липите.

„Нека отново обединим усилията и съпричастността си за една добра кауза! Вярвам, че и ние заедно, заставайки зад тази кауза, ще допринесем Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ да възвърне славата си, възстановявайки атракцията на звездното небе с уреда Планетариум“, призова кметът на Стара Загора в поканата до съгражданите си. Това не е първи негов добротворчески акт, за миналия си рожден ден той събираше средства за лечението на млада жена.

Петър ХРИСТОВ