Кметът на Стара Загора неотстъпчив: Събарянето на поредните незаконни ромски къщи започва от утре

204
Карасиврия - в очакване на техниката

От началото на мандата на старозагорския кмет Живко Тодоров досега са премахнати 172 незаконно построени ромски къщи в кварталите „Лозенец“ и „К. Ганчев“.

Поредната акция започва в понеделник (15 април) от 9:30 часа, когато ще бъдат съборени първите три незаконни постройки в местността Карасиврия от общо предвидените 54. Понастоящем няма да се премахват паянтови постройки, а масивни сгради, някои от които на по 2 етажа.

От Община Стара Загора съобщиха, че всичките 54 собственици на сградите в местността Карасиврия са получили предизвестията си преди 6 месеца и са били длъжни да ги премахнат в 30-дневен срок. Даденият срок е изтекъл. Процедурата е обжалвана пред ВАС, но е потвърдена от съда в края на 2018 г. Общината е направила жест събарянето да не се случи в зимните месеци, но вече няма повод за отлагане, затова със специално разлепени съобщения обитателите са били приканени да освободят помещенията от имущество и домашни животни. Предупредени са EVN и ВиК да прекъснат снабдяването с ток и вода.

Медията ни първа съобщи миналата седмица, че предстои събарянето на поредните 54 незаконни ромски къщи. В предвид случилото се в Габрово очакванията бяха, че акцията ще се отложи. Кметът на Стара Загора обаче за пореден път демонстрира неотстъпчивост въпреки Габрово и предстоящите избори за Европейски парламент, в който всеки глас е важен.

Йовка НИКОЛОВА