Кметът на Стара Загора: Заедно с всички местни политици трябва да се противопоставим на лобитата, които искат „Марица изток“ да не работи

1356
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров

 – Г-н Тодоров, по врeме на брифинга вчера прозвучаха обвинения към местни представители, че стоят в основата на Плана за възстановяване и устойчивост, по който е предвидено редуциране на производствени мощности в комплекс „Марица изток“ до края на 2025 г. Каква е Вашата позиция?

– Не мисля, че проблемът трябва да се персонализира. Смятам, че трябва да търсим консенсус с всички останали партии, които имат желание да застанат зад каузата „Марица изток“. Аз съм сигурен, че от местните представители, нито един от тях няма да бъде против това. Аз не смятат че г-н Георги Гьоков, Тихомир Тенев от „Има такъв народ“, Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“, Искра Михайлова от „Възраждане“ и останалите водачи на листи за предстоящите избори, ще застанат против каузата „Марица изток“. Смятам, че всички подкрепят това – да се запази комплекcът, да се запазят работните места на хората и заедно трябва да упражним натиск върху лобитата в София, които искат да попречат на комплекса да работи.

 – Оптимист ли Сте, че това може да се случи, че идеята за съхранение работата на „Марица изток“ може да обедини всички?

– Оптимист съм, защото знам позицията на повечето от местните представители. Ще ви кажа само, че през последните 6-7 месеца, тоест по време на управлението на правителството, което падна вследствие на вота на недоверие, аз многократно съм търсил различни министри по различни общински проблеми. Единственият министър, който откликна тогава и съответно съдейства за среща в Министерството на икономиката с вицепремиера Нинова, беше Георги Гьоков. Само той ми вдигна телефона и ми съдейства тогава. И другият министър, с който сме имали комуникация беше Борислав Сандов. С него успяхме да осъществим комуникация във Фейсбук и той помогна по-бързо да се извади лиценза за зоопарка. Всички останали министри съм ги търсил многократно, започвайки от министъра на МРРБ, министъра на финансите, за проблемите в региона във връзка с „Марица изток“ съм искал многократно срещи, търсил съм министъра на културата по отношение на проблеми, които има в Стара Загора, спортния министър…

Нито един от тях не пожела да разговаряме. Единствените, които откликваха бяха Георги Гьоков и Борислав Сандов. Съвсем обективно и коректно казвам истината такава, каквато е.

Но определено съм оптимист, че заедно с всички местни представители на политическите партии можем да се противопоставям на кръговете в София в защита на комплекс „Марица изток“.

Интервюто подготви:
Йовка НИКОЛОВА