Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: По най-добрия начин трябва да изпълня настоящия си мандат, преди да мисля за трети

166
В новогодишната нощ кметът Живко Тодоров пожела на съгражданите си оптимизъм и да има попътен вятър за Стара Загора. "Нека да търсим доброто във всичко около нас, за да може и доброто да ни намери", отбеляза каращият втори мандат

„Сега не му е времето. Прекалено рано е. Настоящият ми 4-годишен мандат в момента тече и аз трябва да го изпълня по най-добрия начин заедно с екипа, с който работя“. Така кметът на община Стара Загора Живко Тодоров отговори на въпрос на медията ни дали ще се кандидатира за трети мандат на предстоящите местни избори тази година, след като вече стана известно, че партията, която го е издигнала – ГЕРБ, даде висока оценка за работата му.

„Смятам обаче, че от политическа гледна точка 2019 година ще бъде по-интересна заради това, че всеки ще започне да променя своето политическо поведение в предвид предстоящите избори. Но пък аз съм оптимист, че в Стара Загора винаги сме спазвали нормалните отношения и тон, така че се надявам това да продължи“, изрази надежда Живко Тодоров въпреки многобройните скандални ситуации, провокирани от опозицията на национално ниво, които по нареждане от партийните им централи предизборно се привнасят и на местно ниво.

Анонс към това дадоха червените кметове, които в края на миналата година в нарочен брифинг заедно със зам.-председателя на БСП Кирил Добрев обвиниха Министерски съвет в неправомерно разпределяне на отпуснатите допълнителни средства от националния бюджет по общини. По темата кметът на Стара Загора беше категоричен, че трябва да бъдат приети ясни и точни правила, които да се спазват, без значение какво правителство ще управлява страната. Живко Тодоров, който е сред първите радетели на децентрализацията, изрази оптимизъм, че тя все пак ще се случи, но едва ли през 2019 г. „Предстоят европейски и местни избори и не вярвам, че някой да тръгне да прави някакви промени. Но такива промени са наложителни, защото смятам, че институциите ще работят много по-добре, ако има децентрализация“, коментира Тодоров.

На последната си за миналата година среща със старозагорските медии той определи 2018 година като трудна, но успешна за община Стара Загора заради придвижените напред много важни и тежки проекти и очертаните перспективи за новата година.

Един от най-важните проекти, които ще бъдат реализирани през 2019 г., е подмяната на канализацията и водоснабдяването в кв. „Самара 1“ и изграждането на нова канализация, там където не съществува. Този проект е на стойност 5.2 млн. лв., като основната част от средствата са осигурени по ПУДОС. През настоящата година ще се реализира и проектът за разширението на новия парк „Артилерийски“, за което вече е осигурено финансиране – 3 млн. лв. от държавата и 1.5 млн. лв. от местния бюджет. За селата са осигурени 400 000 лв., отпуснати допълнително от републиканския бюджет. Тази година ще бъдат реализирани и проектите за обновяване на Руския пазар, рехабилитацията на залата на Синдикалния дом и на Летния театър, ако за него бъдат осигурени средства по ОП „Региони в растеж“. Предстои и обновяването на зоопарка и превръщането му в модерна европейска атракция.

Приоритетно Община Стара Загора ще работи и за откриването на Дом „Литературна Стара Загора“. Кметът съобщи още, че Общината ще започне процедура за обявяване къщата на Веселин Ханчев за паметник на културата от местно значение, ще бъде направен оглед и на всички стари къщи в Града на липите, които биха могли да бъдат защитени.

По препоръка на Камарата на архитектите на мястото на Стария съвет ще има малка обществена сграда за административни нужди. Архитектите не са се съгласили да има гол площад там и от Общината са се съобразили с тяхното мнение. Сградата на Първо основно училище пак ще се използва с образователна цел.

По време на срещата стана ясно, че планираният бюджет на Община Стара Загора за 2019 г. е в размер на 100 млн. лв., а основният акцент в него ще е инфраструктурата. Кметът беше категоричен, че няма да се вдигат местните данъци и такси. Промени ще бъдат направени само за данъка за автомобилите заради новото законодателство, но Живко Тодоров увери, че ставките в Стара Загора ще бъдат най-ниските в сравнение с другите големи общини.

Йовка НИКОЛОВА