Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: края на годината ще бъдат завършени всички големи проекти. Градът ще стане по-хубав!

277

* Какви са следващите действия за подобряване на екологията в областния град?
* Ще бъде ли спасен комплекс „Марица изток“?
* Ще се кандидатира ли Живко Тодоров за трети мандат?

Отговорите четете в интервюто на „Старозагорски новини“ с кмета на Стара Загора:

– Г-н Тодоров, какви са добрите новини, с какво ще зарадвате своите съграждани за празника на Стара Загора – 5 октомври?

– Добрите новини са, че до края на годината ще се завършат най-големите проекти – реновирането на централния площад и главната улица, парк „Митрополит Методий Кусев“ и мостът над жп-линията. Градът ще стане по-хубав. Всичко, което сме започнали, ще бъде довършено до края на годината!

– За гражданите на Стара Загора от съществено значение е изграждането на Индустриална зона „Загоре“, тоест осигуряването на нови работни места. Кога реално може да започне изграждането на инфраструктурата й.

– Както вече съобщихме, парите от Министерството на икономиката вече са преведени. Оттук нататък зависи от ръководството на „Индустриалната зона Загоре“ да се организират по най-бързия начин и да започнат да си движат плановете, да реализират терените и да се изгради инфраструктурата. Това предстои да се случи през следващите няколко месеца, но няма как да упомена точна дата.

– Във връзка с интерпретирано интервю в регионална медия за спечелени от ВиК проекти за подмяна на канализационната мрежа, в социалната мрежа се появиха предсказания, че ще има ново разкопаване на вече ремонтирани централни улици. Наясно сме, че Община Стара Загора и ВиК са в непрестанна комуникация, но ще Ви помоля за уточнение – ще бъдат ли разкопани отново ремонтирани участъци?

– Аз вече го казах в „Право на отговор“, който поисках в същата медия, в която беше пуснато и това интервю, защото беше изключително некоректно представено, че едва ли не центърът ще бъде разкопан следващата година. Това не е вярно. Предстои да се оправят второстепенни улици, по които все още не е оправена ВиК мрежата. По центъра, по бул. „Цар Симеон Велики“, по ул. „Христо Ботев“, по ул. „Ген. Столетов“ няма да се оправя и да се копае нищо. Там, където понастоящем се извършват ремонти – бул. „Руски“ и ул. „Св. Отец Паисий“, първо се изчаква смяна на ВиК мрежата, след което се преминава към асфалтиране. Така че искам да разсея тези съмнения на хората, че едва ли не всичко направено сега ще бъде разкопано. Няма да се копае нищо по новонаправените улици по проекти!

– От град, в който старозагорци виждаха въздуха, който дишат до 2007 г., след това и през 2009 г., сега Стара Загора е сред шестте града, които покриха показателите за качествата на атмосферния въздух според представената наскоро Национална програма. По линия на екологията предвиждате ли нови дейности?

– Да, кандидатстваме по програма, за да може да се поставят филтри върху комините на домовете, които използват твърдо гориво и по тази линия ще бъде добре, ако получим финансиране. Освен това сме направили проект за рекултивация на старото сметище на „Мандра баир“, което също би помогнало да изчистим района от екологична гледна точка, тоест замърсяването на почвите и подпочвените води. Това са посоките, в които в момента работим. След като автобусният и тролейбусният транспорт беше изцяло подменен, следващата стъпка е да закупим електромобили, ако има програма, по която да кандидатстваме.

– Вие сте един от поддръжниците на комплекс „Марица изток“. Предвид ситуацията с цената на новите квоти за въглеродни емисии, непосилна за въглищните централи, оставате ли твърдо зад идеята, че комплексът трябва да бъде съхранен?

– Категорично. Енергийният баланс в държавата зависи изцяло от комплекса „Марица изток“, така че няма друга алтернатива. Ние трябва да си съхраним комплекса и хилядите работни места там. Всичко друго са… приказки.

– Представители от ръководството на ГЕРБ обявиха, че успешните кметове ще бъдат предложени за следващ мандат, стига те, разбира се, да потвърдят това. Вие сте един от успешните кметове на ГЕРБ. Имате ли личностно решение дали ще се кандидатирате за трети мандат?

– За мен това не е на дневен ред в момента. На дневен ред е сега да си подредим града, всичко, което сме започнали, да приключи успешно и едва следващата година ще потърся оценката на хората за това, което е направено.

Интервюто подготви:
Йовка НИКОЛОВА