Кметът на Стара Загора: Без уведомление от протестиращите за намеренията им на АМ „Тракия“ няма как да им съдействам

124
Срещата на кмета Живко Тодоров с протестиращите вчера

– Г-н Тодоров, Вие бяхте първият кмет, който предприе диалог с протестиращите. Вчера се срещнахте с тях, настояхте за официално писмо с исканията за автошествие по АМ „Тракия“, обещахте съдействие пред институциите, но и поискахте гаранция, че няма да блокират магистралата. Вече стана известно, че участниците в палатковия лагер сметнаха това за „неуместно“. Имате ли някакво обяснение защо?

– Като кмет, който се чувства отговорен към своите съграждани, винаги съм се старал да решавам техните проблеми. В случая проблемът е, че най-краткият път към магистралата е затворен, също към Хасково и Димитровград. Затова се опитах да бъда посредник, по някакъв начин да се реши този въпрос и да се освободи пътят. От тази гледна точка направих тази среща, смятам, че се получи диалогът, предложих това, което Общината е възможно да направи според изискванията на закона, а именно – да имаме официално писмо с уведомление за намеренията, каквито имат протестиращите. На този етап такова писмо не е постъпило в Общината, така че аз няма как да съдействам в случая. Знаете, че тази отсечка е част от републиканската пътна мрежа, магистралата – също, и при положение че няма писмо при нас, с което ни уведомяват за шествия и протестни действия, няма на какво основание като кмет да се сезирам.

– Има ли постъпили в Община Стара Загора жалби от граждани, които са недоволни от блокираните през юли кръстовища и булеварди в Стара Загора, а сега и пътя към АМ „Тракия“?

– Има, разбира се.

– Преди десетина дни по една от националните телевизии призовахте за диалог между институциите предвид напрежението, породено от протестните действия. Смятате ли, че има още оцелели мостове, тоест към настоящия момент такъв диалог възможен ли е?

– Диалогът е труден, както виждате, в цялата страна, но смятам, че е задължителен, защото в държавата има много тежки въпроси за решаване. И това, че в момента държавата е блокирана, само отлага тяхното решаване и проблемите ще се струпат според мен през зимата и предстоящата година. Това ще бъдат икономически проблеми, ще бъдат здравни проблеми, вероятно защото все още не е отшумял коронавирусът, така че очаквам тежка следваща година – и политически, и икономически.

– Вие сте от дълго време в политиката. Какъв е Вашият прочит към днешна дата на исканията на протеста?

– Всеки има право да протестира и да има най-различни искания. Аз не съм против това, считам, че хората имат право да изискват от управляващите, въпросът е наистина тези искания да бъдат удовлетворени. В случая има хора, които искат оставки, има и такива, които искат промяна в дадени действия или политики. Аз винаги съм се опитвал като кмет да се вслушвам в това, което хората казват, и да коригирам своето поведение, ако е необходимо. Защото властта винаги е променлива величина, тя не е постоянна и доверието на хората – също. За да има човек доверието на хората, трябва непрекъснато да се доказва.

Конкретните протести, разбира се, са свързани с различни грешки в управлението. Един управляващ не може да каже, че е перфектен, няма как да се случи това, нито пък да работи без грешки, затова трябва непрекъснато тези грешки да бъдат коригирани и да се продължи да се работи повече за хората.

– Основните искания на протестиращите са за оставките на правителството и на главния прокурор Гешев. Сега ли е моментът?

– Каква е разликата дали изборите ще се проведат след 4 месеца, или след 6 месеца. Реално ние през декември можем ли да направим избори? По празниците ли ще ги правим? Така или иначе изборите трябва да се проведат в най-доброто възможно време и то наближава, има още няколко месеца до февруари, когато се влиза в предизборна кампания. Така че трябва да има правителство, което трябва да работи, трябва да има парламент, който също трябва да работи до тогава. Аз като кмет също не искам да се пропилеят следващите месеци. Затова нека правителството да работи, да поправя своите грешки, а през март хората ще могат да изразят мнението си на изборите, ако не харесват някой, ще го сменят, това е нормалната практика в една демокрация.

Интервюто подготви:
Йовка НИКОЛОВА