Кметът Живко Тодоров: Популизмът по темата с Летище Стара Загора е много голям

423

Какво е бъдещето му, защо на терена няма да се изгражда индустриална зона, ще бъде ли той разпарчетосан и продаден?

Отговорите четете в интервюто на медията ни с кмета на Стара Загора Живко Тодоров:

– Г-н Тодоров, каква е Вашата позиция за бъдещето на Летище Стара Загора предвид многобройните коментари по темата.

– Остава си със същото предназначение, каквото е и към момента.

– Към момента той е нефункциониращо летище, при това от години…

– Да, но това му е статутът. Ако се намери инвеститор, считам, че държавата няма да има нищо против да работи с този инвеститор. Но към момента такъв няма.

– Инвеститор за проекта карго летище или за възстановяването на летището за пътнически полети?

– Няма значение. В момента няма заявен никакъв инвеститорски интерес към Летище Стара Загора. То не е работило като летище от много години и в момента не е функциониращо такова. Не зная обаче с каква информация се разполага и дали хората знаят това.

– Притесненията на представители от БСП са, че теренът на нефункциониращото летище ще бъда разпарчетосан и продаден.

– Теренът е собственост на Държавната консолидационна компания към Министерството на икономиката, тоест собствеността е държавна. Летището няма лиценз и то не функционира като такова от много година назад във времето.

– Как гледате на предложението на Държавната консолидационна компания на терена да бъде изградена индустриална зона.

– Това предложение вече е оттеглено. Няма да се разглежда такова предложение.

– Заради противоречивата позиция на общинските съветници в ОбС Стара Загора ли?

– Да, защото в Стара Загора няма консенсус по темата. След като няма политически консенсус по важните въпроси, е по-добре да си остане статутът му какъвто е към момента.

– Тоест нефункциониращо летище с отнет лиценз?

– Теренът е отреден за летище, такъв е статутът на земята там. Така че и да иска в момента държавата да го продаде, тя може да го продаде само с този статут.

– И статутът му не може да бъде променен?

– ОУП на Стара Загора е такъв и статутът му е такъв.

– А Вашата лична позиция в полза на терена за Стара Загора и региона?

– Според мен трудно ще се намери инвеститор, но се надявам, ако има такъв, да дойде по-скоро. Това мога да кажа по темата. 30 години не се е намерил досега, откакто е започнала демокрацията. Популизмът по темата е много голям. Естествено е, че всеки град иска да има летище. Ако питаме хората в Раднево дали искат да имат летище, и те ще кажат, че искат. Кой ще каже, че не иска да има летище или пък всякакъв вид комуникации… Друг обаче е въпросът дали може да функционира това летище и действително да има дейност, работни места и да бъде на печалба, или поне да не бъде на загуба. Защото например в Пловдив летището е на загуба. Но явно в Стара Загора има доста разминаване между възможности и мечти…

– Отделни местни политици изразяват мнение, че рано или късно държавата ще инвестира в Летище Стара Загора. Това реално ли е според Вас?

– Какви полети ще има на това летище? Вие знаете ли, че автобусите, които пътуват по републиканската пътна мрежа от Стара Загора до София, са с намалени курсове, защото няма достатъчно пътуващи и са на загуба. Говорим за автобуси, не за самолети. За граждански полети е абсурдно да се говори. То няма пътници, откъде за къде ще пътуват… Така че, когато се говорят някои неща, все пак трябва да се направи някаква аритметика. Много ще е хубаво Стара Загора да има отново летище за пътнически полети, но кой ще плаща сметката, когато няма достатъчно приходи. То всичко е хубаво да има, ама заради това, че всичко е хубаво да има, държавата ни е на този хал и цялата ни система, включително и здравеопазването. Защото има толкова много болници, които съществуват само за да ги има и да черпят ресурс от НЗОК, а там, където наистина има нужда, там пък няма.

Ако държавата инвестира във възстановяване дейността на Летище Стара Загора и го издържа, това означава хората да си дават парите от данъците за нещо, което ще работи на загуба. Затова смятам, че е безсмислено да продължават да се вършат глупости в името на популизма.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА