Кметът Живко Тодоров: Няма регистриран случай на коронавирус в община Стара Загора

98
Брифингът на кмета във вторник вечерта

„Няма регистриран случай на Covid-19 в община Стара Загора.“ Това заяви на извънреден on-line брифинг във вторник вечерта кметът Живко Тодоров. Повод за пресконференцията бе оповестената по-рано през деня от началника на Щаба за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски информация за установяването на два случая на болестта в Стара Загора. Впоследствие стана известно, че 61-годишен мъж от Казанлък, завърнал се на 14 март от Франция, е бил дал положителна проба за Covid-19. Мъжът е настанен в инфекциозната клиника на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора. По време на брифинга Живко Тодоров посочи, че вероятно има разминаване в данните, които Щабът получава, тъй като втори случай не е установен. Той призова всички граждани за спокойствие. Заради неспазване на наложената им 14-дневна карантина от двама души в Стара Загора са образувани досъдебни производства.

Кметът отново припомни мерките, които са предприети от Общинския кризисен щаб за ограничаване на разпространението на коронавируса. Той подчерта, че с ОД на МВР са в непрестанен диалог и предстои да изчистят няколко детайла около преминаването през контролно-пропускателните пунктове. Живко Тодоров обяви, че на полицаите, които са на пост и следят спазването на мерките, разписани в заповедта на министъра на здравеопазването, са осигурени палатки, а предстои да получат благодарение на дарители и топли напитки. „Вече разговаряхме с представителите на реда, че трябва да влизат в положение на хора, които изпитват медицински нужди, на такива, които работят, да могат да преминават пунктовете. Не можем обаче да решим всички проблеми на хората, въпросите, които ми се поставяха в предишните дни, бяха толкова много. Заповедта на министъра обаче е ясна: пътува се само по спешност и по съответния ред, който е описан на сайта на община Стара Загора“, посочи кметът. Секретарят на Общината Делян Иванов подчерта, че до момента има обособени 10 входно-изходни пункта. Те се преминават с декларация, която е публикувана на сайта на МВР, със служебна бележка за хора, които трябва да обгрижват възрастни, и лични карти. „Ръководителите на административните бюра в Стара Загора издават служебни бележки за пътуващите извън Стара Загора, а за тези, които обгрижват хора в малките населени места в общината тези служебни бележки се издават от кмета или кметския наместник на съответното населено място. Такива бележки се издават и за живеещите във вилните зони и местности извън регулацията на Стара Загора и на селата“, заяви Делян Иванов.

Община Стара Загора е предприела всички мерки, разписани от Щаба за борба с коронавируса. От сряда стартира цялостно обеззаразяване в града. Кметът обясни, че до затварянето на автогарата се е стигнало, тъй като полицията е изпитвала сериозно затруднение при проверката на междуселищните автобуси. Според Живко Тодоров този вид транспорт е създавал опасност от разпространение на вируса, тъй като в превозното средство се създавали условия за струпване на хора.

„Припомням на всички, че не сме в нормална обстановка, а се намираме в извънредна ситуация. Няма как всеки да пътува, където си поиска. Ние също от Общината се съобразяваме с всичко това. Всеки ден ходим с маски, колкото и да е неудобно и неприятно, на всеки 3-4 минути си мием ръцете. Общината също е затруднена в ангажиментите си, реорганизирали сме цялата работа“, подчерта Живко Тодоров.

Наред с мерките по превенция на разпространението на коронавируса кметът оповести и облекченията за бизнеса, които са предприети. Ресторантьорите и наемателите на общински обекти няма да плащат наеми за срока, през който продължава извънредното положение и техните обекти на практика не функционират.

Засилена е охраната и около ЖП-гарата в Стара Загора. На въпрос колко време отнема от момента, в който даден човек влезе в страната, до момента, в който местните власти биват информирани от гранична полиция за неговото завръщане, Делян Иванов обяви, че информацията се получава до 24 часа в РЗИ и до 72 часа в Общината. С цел изпълнение на всички предпазни мерки Живко Тодоров призова митрополит Киприан в църковните храмове да не бъде допуснато струпването на хора. Ресорният по здравеопазването зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова съобщи, че Тубдиспансерът в Стара Загора е в пълна готовност и може да поема пациенти за лечение на коронавирус. Общият брой на леглата в него са 25, като те са обособени в две помещения. Медицинският персонал вече е снабден с всички необходими предпазни средства. По повод предприетите учения по разкриване на полеви болници в спортни зали в София и Пловдив Живко Тодоров обяви, че при нужда Общинската спортна зала „Стара Загора“ може да бъде подготвена да изпълнява подобни цели. „Надяваме се, че до такава стъпка няма да се стигне и ще успеем да ограничим пандемията. Призовавам обаче всички да се обединим в този критичен момент. Нека точно сега да не се делим и да не търсим критиката, а единението“, настоя кметът на Стара Загора.

Живко ИВАНОВ