Кметът Живко Тодоров: Ако сега не поставим новото начало на Стара Загора, след 10 години ще бъде по-трудно

74
Участниците в дискусията

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров определи като задача от изключителна важност за региона трансформацията от въглищна енергетика към друг тип икономика. Тази трансформация трябва да върви по линията на намаляване и дори премахване на предприятията, създаващи вредни въглеродни емисии. „Перспективата на Стара Загора трябва да се даде днес, за да може утре да сме подготвени за това, което предстои“, заяви кметът Тодоров по време на дискусия, организирана от вестник „Стандарт“ съвместно с Община Стара Загора, под надслов „Заедно срещу кризата“, която се проведе вчера в Стара Загора.

По думите му сега е моментът за действие, тъй като на региона трябва да му се даде шанс за перспектива. „Ако сега не вземем мерки, ние ще натрупаме само негативи. Регионът има нужда от добре платени работни места, за да задържаме младите хора тук, а бизнесът пък има нужда от предпоставки за развитие. Ако сега не поставим новото начало за Стара Загора, след 10 години ще бъде по-трудно“, категоричен бе Живко Тодоров. „Регионът и младите хора имат нужда от работни места и то достатъчно добре платени, за да остават. Затова трябва да работим в посока да създаваме предпоставки пред бизнеса – да строи предприятия с добавена стойност и работни места за младите хора“, подчерта кметът. Той изтъкна, че именно затова Тракийският университет е разкрил нови специалности в IT сектора.

Тодоров съобщи пред присъстващите, че до дни предстои Индустриална зона „Загоре“ да бъде готова, като допълни, че Зоната се радва на голям инвеститорски интерес. „Икономическа зона „Загоре“ е почти готова. Тя е от нов тип – с пълна инфраструктура: газ, ток, пътища, има всичко. Вече има инвеститори, закупили терени“, допълни Живко Тодоров. Изпълнителният директор на Зоната – Радослав Танев, разкри, че стойността на инфраструктурата, която е изградена, е под 2.3 млн. лева. „Към този момент има подписан договор с един инвеститор, има входирано инвестиционно намерение за закупуване и на друг терен. Проведени са разговори и с крупен предприемач, който желае закупуване на 60 дка“, уточни Танев.

В дискусията участие взе и министърът на икономиката Емил Караниколов. Той подчерта, че Стара Загора ще бъде потърпевш от „Зелената сделка“, която се развива с много бързи темпове.

В подкрепа на думите му зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов обясни, че „Стара Загора през последните години е на водещо място в България по брутен вътрешен продукт на човек спрямо населението. И това се дължи на сектора на енергетиката. Ако искаме да запазим това и да се нареждаме в икономическо отношение непосредствено след София, трябва да се развиваме успешно, като намерим нова сфера и посока, в която да вървим през следващите години“, категоричен бе Христов.

(СН)