Китай тества влака „Маглев“, движещ се с 600 км/ч

149

До края на годината може да започне производството

Новият бърз влак на Китай „Маглев“ премина успешни тестове. Предвижда се той да се движи с 600 километра в час. Според екипа, провел изпитанията край Шанхай, всичко е било по план и е натрупана важна практическа информация, съобщиха световните агенции.

Правителството в Пекин очаква още до края на годината да започне да произвежда такива влакове.

Новият „плаващ“ влак е разработен от държавната Китайска железопътна компания (CRRC) – най-големия световен доставчик на железопътно оборудване. Според производителя влакът ще промени напълно транспорта в Китай, запълвайки празнината между високоскоростния железопътен и въздушен транспорт.

„Вземете за пример пътуването между Пекин и Шанхай. Като се вземе предвид времето за подготовка за пътуването, то отнема около 4.5 часа със самолет, около 5.5 часа с високоскоростна железница и ще отнеме само около 3.5 часа с новия високоскоростен „Маглев“, заяви заместник-главният инженер на CRRC Динг Сансан, ръководител на екипа за изследвания и развитие на влака.

За разлика от традиционните влакови композиции транспортната технология „Маглев“ (съкратено от магнитна левитация) позволява придвижване и управление на транспортно средство посредством действието на магнитни сили.

Влакът „Маглев“ използва магнитно отблъскване, за да левитира над земята, което намалява триенето и го кара да се движи напред. Той не се докосва до релси и не използва колела. Между него и транспортното шосе има въздушна възглавница. Поради тази причина единственото триене е това с въздуха. Мощността и скоростта на влаковете, използващи технологията „Маглев“, са сравними с тези на самолет.

След близо три години технически изследвания Динг казва, че екипът е разработил лек и високоякостен влаков корпус, който поставя техническата основа за разработването на пет комплекта магнитни инженерни прототипа.

Qingdao Sifang, дъщерно дружество на CRRC, в момента изгражда експериментален център и високоскоростен център за производство на маглеви изделия, които се очаква да започнат да работят през втората половина на тази година.

Новият прототип на Китай няма да бъде първият влак, който ще надмине 600-километровата граница.

Влак на японската железница постигна рекордните 603 км/ч на експериментална писта в Яманаши през 2015 г.