Китайци откупиха правата на приказна игра, създадена от старозагорец

1102
Никола Райков с най-новата си творба "Приказка от два свята"

Китайско издателство е откупило авторските права за книжно издание на експерименталната приказка-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче“, която от няколко години е истински хит за подрастващите у нас и чужбина, съобщи авторът й Никола Райков. На този етап създателят на поредица от приказни игри все още не е виждал изданието на китайски език, но е категоричен, че няма проблеми за безплатното сваляне на българския вариант от Интернет.

Роденият в Стара Загора Райков след месец ще отпразнува своя 40-годишен юбилей. Той е завършил „Информационни технологии“ в Чикаго, като по време на следването си там е поддържал собствен сайт за кинорецензии. В САЩ е започнал да публикува в личния си блог статии, разкази и повести. Веднага след дипломирането си се завръща в родината и със семейството си се установява в малко село край родния град.

Автор е на почти дузина експериментални приказки, като сам се занимава с разпространението им, почти всички са пуснати свободни в интернет мрежата, по думите му това по никакъв начин не накърнявало правата му.

Никола Райков с различните издания на таласъмчетата

След феноменалния успех на първата книга на бял свят се появява и „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“, с която през 2015-а година Райков печели националното отличие „Константин Константинов“ на Министерство на културата. Към това отличие се прибавят още десетина, сред тях е и „Бисерче вълшебно“, за което гласуват стотици деца. Двете „бисерчета“ са за новите му произведения „Добросъците“ и „Приказка от два свята“. Електронните издания на творбите му се превеждат от доброволци по цял свят, а книгите му се издават и извън България. Приказните игри на Райков дават множество варианти за финал според желанието на четящите ги, някои от тях са придружени с аудиофайлове, предстои подготовката и на видеоверсии.

Съобщението за китайската откупка Никола Райков направи по време на представяне на творчеството си в Стара Загора по инициатива на Съюза на архитектите в България. Заедно с него за своите нестандартни проекти, свързани с рисуването и интернет технологиите, разказаха архитектите Михаела Захариева, Александър и Мартин Бакърджиеви, към които се присъедини и доайенът в тази област арх. Петър Бакърджиев. Представянето се състоя в т.нар. „Квадрат 4“ – пространство, което напоследък се налага в Града на липите, като място за творчески изяви извън вече познатите.

Христо ДИМИТРОВ