Китайска бизнес делегация посети Стара Загора

142

В неделя десетчленна китайска бизнес делегация беше на посещение в Стара Загора по покана на местното представителство на Търговско-промишлена палата. Тя беше водена от Ma Zengjun, председател на Китайската асоциация на пазари за търговия на едро, който беше придружен от Luo Faming, генерален мениджър на Международния изложбен център Hunan Hongxing, Jiang liguo, председател на Qinhuangdao Yideli Technology Corp, Li Chaoxian, професор от Beijing Technology and business university, както и други висши служители от тези институции. Това е първото посещение на китайска делегация у нас след проведения форум в Стара Загора на 18 април за представяне на дейността и проектите на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ), на който се постигна договореност Градът на липите да бъде един от водещите региони, които участват в този процес.

Целите на делегацията са били представени от Ma Zengjun, който е акцентирал на засиления китайски интерес към търсене и намиране на търговски, кооперационни, инвестиционни и научни партньорства във формата 17+1, в който България играе ключова роля. Гостите са проявили интерес към всички старозагорски бизнес предложения, както и към други възможности за внос в Китай на прясна и преработена селскостопанска продукция, биопродукти, вино, етерични масла и козметика, произвеждани в региона на Стара Загора и в България. Отбелязана е била и засилващата се роля на електронната търговия в този процес. По време на срещата е било направено предложение за партньорство на университета в Пекин с Тракийския университет в Стара Загора.

След проведена дискусия и конкретни двустранни разговори гостите са получили символично голяма бутилка българско вино и са предложили през октомври 2019 г. да се организира насрещна бизнес делегация, която да посети Китай и да участва преференциално в изложение в Международния изложбен център Hunan Hongxing, което беше прието с благодарност от българска страна.

(СН)