Кирил Домусчиев и ТЕЦ „Марица изток 2“ ли иска да приватизира?

961
Всеизвестно е, че освен кораби, футболен отбор, телевизия и т.н. Кирил Домусчиев притежава и ВЕИ

За пореден път председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в неделя изрази възмущението си от високите цени на тока за индустрията.

„1 евро в Германия, 63 евро в България + 10 евро такса ЗКО (Задължение към обществото) е цената на електроенергията днес!!! Е, как ще ги стигнем германците?! Каква да ни е индустрията и мисли ли някой за нея? Или приоритет е само спасяването на новия Кремиковци – ТЕЦ Марица Изток 2?“, написа Кирил Домусчиев в профила си във Фейсбук.

Същия този крупен бизнесмен, в чиято фирмена биография са записани мастити приватизационни сделки, беше и основният съавтор на писмото до премиера Борисов, че бизнесът е против спасяването на „Марица Изток 2“ с „непазарни практики“, след като Народното събрание единодушно на 31 януари гласува решение, че задължава правителството да предприеме всички възможни мерки за финансовата стабилизация на държавната централа, както и да гарантира бъдещето на въглищните ТЕЦ.

В индиректен отговор минният специалист инж. Щерьо Щерев коментира: ТЕЦ „Марица изток 2“ е декапитализиран чрез непазарните политики на Европейската комисия, като налага принудителен, непазарен, привилегироващ данък „квоти за емисии на СО2“. Този субективен данък осигурява непазарна, конкурентна способност на другите електропроизводители на природен газ и особено на ВЕИ спрямо въглищните ТЕЦ. Българският парламент е в правомощията си да защити стабилността и сигурността на българската енергетика, съответно просперитета на българската икономика, която разчита на евтината ел. енергия от базовите мощности в комплекс „Марица изток“ и АЕЦ „Козлодуй“ пък било то и по съответния непазарен начин, като оздрави най-голямата си ТЕЦ.“

Въпросът обаче е защо Домусчиев се е „заел“ с ТЕЦ 2, и то от доста месеци назад, след като той и останалите бизнесмени си купуват ток от енергийната борса. И него ли иска да приватизира… защото друго логично обяснение няма!?.

Йовка НИКОЛОВА