Катя Зографова ще представи в Стара Загора новата си книга за бележитите жени на България

87

На 23 септември (петък) от 19:30 часа в изложбена зала „Байер“ литературната историчка Катя Зографова ще представи новата си книга „Бележити жени на/за България: От Кера Тамара до Петя Дубарова“. Организатор на срещата с автограф е библиотека „Родина“.

Книгата на Катя Зографова е своеобразна енциклопедия на женските присъствия във всички сфери на националния ни живот, при това разгърната в широк времеви пояс на седем столетия – от времето на падането на българското царство под османско владичество и светлата саможертва на цар Шишмановата сестра Кера Тамара – до наши съвременнички от ХХ век.

Катя Зографова

Авторката подбира внимателно и с професионален нюх на документалист имената на влиятелните жени, играли значима роля в историята на България, без да се отклонява в проблематични, търсещи евтина популярност посоки.

Духовно извисените героини на Катя Зографова градят един вдъхновен, въздействащ и потребен словесен параклис на българката в пространствата на родната история и култура, коментира проф. Пламен Павлов.

(СН)