Каракачанов: Ако САЩ се изтеглят от Афганистан, и България няма работа там

72

„Ако политиката на САЩ, като на съюзник в НАТО, е да изтегли своя контингент от Афганистан, лично аз не смятам, че България има повече работа там“, заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

България досега не е давала никакви сигнали, че има намерение да преразгледа участието си в Афганистан. Темата стана актуална, след като от Белия дом дойдоха сигнали, че след решението си да изтегли американските войски от Сирия, може да прибере и военните от Афганистан. В последните дни обаче президентът Тръмп отговаря все по-уклончиво на въпроса кога ще изпълни заканата си за Сирия. За Афганистан пък досега той не е обещавал нищо публично, макар че източници от Пентагона говорят за намерение за връщане на половината от 14-те хиляди американски военни в страната. Все повече обаче са и съмненията, че президентът ще предприеме подобна стъпка.

Каракачанов обаче избърза да обяви „личното си мнение“ за ревизия на българското участие. „Както виждате, Доналд Тръмп взема решения, които съответстват на неговото разбиране за външна политика. Той обяви и изтеглянето на контингента си от Сирия. Как ще се отрази на НАТО – аз лично смятам, че България направи достатъчно“, каза Каракачанов, цитиран от бТВ.

В четвъртък той посрещна в Плевен 36-ия контингент, който се завърна от международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан „Решителна подкрепа“. „Този контингент, който посрещнахме, беше първият по-голям от 158 човека. Контингентът, който замина сега, е от 160 човека. България няма нужда да увеличава своето присъствие повече“, посочи Каракачанов.

На въпрос дали и ние трябва да свием участието си, той отговори: „Ако политиката на САЩ, като на съюзник в НАТО, е да изтегли своя контингент, лично аз не смятам, че България има повече работа там“.

Според него на следващата среща на военните министри от НАТО този въпрос трябва да се обсъди и „ако някои държави смятат да изтеглят контингентите си от Афганистан, аз смятам че и ние трябва да преразгледаме позицията си“.

Източник: medapool