Капитанът на „Vera Su“ и негов заместник са обвиняеми

139

Лошото време не позволява разтоварването на заседналия плавателен съд край Камен бряг

Капитанът и вторият помощник-капитан на кораба „Vera Su“ са задържани за срок от 72 часа. Предстои да им бъде повдигнато обвинение и поискана мярка за постоянно задържане под стража, предаде БНР.

След разпити, продължили повече от шест часа, моряците на кораба са освободени.

Окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев съобщи, че те са привлечени като обвиняеми, а за причините за инцидента посочи, че става дума „по-скоро за човешка грешка“.

Капитанът на кораба и неговият втори помощник са застрашени от присъда от 5 до 15 години затвор

Утре в Добрич се очаква да пристигнат следователи от Националната следствена служба, които да продължат разследването на случая.

От кораба са иззети всички необходими документи, които биха послужили на следствените органи.

Преди да влязат в Окръжния съд в Добрич, на един от моряците, по негово желание, беше направен бърз тест, който бе отрицателен.

По информация на БНТ, те са поискали консулска защита.

В сряда вечер, след като бяха евакуирани от заседанлия кораб, моряците – шестима турци и трима азери, бяха транспортирани до Каварна и настанени в общинския хотел, който от две години не работи, предаде „Про Нюз Добрич“. За деветчленния екипаж е пуснато отоплението в хотела, а изхранването им е с кетъринг.

Акцията по евакуацията на екипажа изненада транспортният министър Христо Алексиев, който я определи като „театър“, чрез който турският корабособственик най-вероятно цели да изтегли кораба и товара в него, без да плаща на българската държава за причинените шети и за вредите за околната среда.

Управителят на болницата в Каварна д-р Хамза Велиев коментира, че всички са в много добро здраве и нямат оплаквания.

Представители на холандската фирма, ангажирана със спасителната операция, пък направиха оглед на кораба от брега. Силният вятър и вълнението на морето, което достига 3-4 бала, засега не позволяват разтоварването му.

Корабът вече е под ръководството на български капитан, като на този етап най-важният въпрос остава разтоварването на азотните торове. За да започне то обаче, на първо място трябва да се подобри времето.

Източник: mediapool