Кандидат-гимназисти от Гълъбово посетиха ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“

209

Енергетикът Стойчо Андреев подари своя дърворезба на учениците и ги призова да учат и да работят в Гълъбово

Общо 25 седмокласници от Основно училище „Христо Ботев“ в Гълъбово посетиха ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Учениците имаха възможност да разгледат централата отблизо и да се запознаят с производствения процес, както и да научат повече за различните професии в енергопроизводството. Посещението в централата е в рамките на Седмата областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране 2019 г. в област Стара Загора и част от партньорството на компанията с Професионалната гимназия по енергетика в Гълъбово. Панорамата има за цел да подпомогне младите хора да направят своя информиран избор на средно училище, като се запознаят с професии и специалности, съобразени с нуждите на пазара на труда в региона.

„Учениците, които ни гостуваха, имаха възможността да се запознаят отблизо с процеса на работа на централата и с различните професии, които ние предлагаме. Много бихме се радвали, ако в бъдеще именно някои от юношите, които днес бяха гости на компанията, някой ден да станат част от екипа ни и успеят да развият потенциала и възможностите си при нас“, коментира Алесандро Морето, директор на централата.

Енергетикът Стойчо Андреев подари своя дърворезба

Специален подарък на Професионалната гимназия по eнергетика и eлектротехника – Гълъбово, направи един от най-опитните енергетици в компанията – Стойчо Андреев. По повод празника на славянската писменост и култура 24 май той изработи специална дърворезба с ликовете на св. св. Кирил и Методий. Стойчо Андреев също е възпитаник на професионалната гимназия, която завършва през далечната 1980 г., след което веднага започва работа в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ като помощник-оператор на парна турбина. Целият му трудов стаж преминава в електроцентралата, а днес е ръководител производствена смяна. С дърворезба се занимава от 2005 г., като самоук майстор и вече има зад гърба си няколко изложби, включително в Трявна – града-люлка на дърворезбата. Творбите му са вдъхновени от различни ренесансови картини на световноизвестни художници. Дърворезбата, която подари на учениците, е изработена от 17-годишно орехово дърво и е с умишлено избрана тема – Кирил и Методий като символи на знанието. Стойчо Андреев ръководи лятната практика през 2018 г. на учениците от гимназията, които избраха да стажуват в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Той призова младите хора да продължат да учат, да изберат енергетиката за своя професия и някой ден да работят в централата.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ осигурява над 500 работни места, основната част от които са в района на Стара Загора и Гълъбово. Тя предлага на своите нови служители позитивна работна среда, въвеждащо обучение, план за кариерно развитие, както и възможности за участие във вътрешни програми за обмен и в международни проекти. Компанията осигурява добро заплащане, допълнително здравно осигуряване, безплатна храна и транспорт на хората от екипа си.

(СН)