Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Николай Диков: Да изведем местните теми за европейски дебат

66

„Кандидат съм за евродепутат на ГЕРБ, защото трябва да изведем за европейски дебат нашите местни теми. На всички нива имаме нужда от подкрепа, за да бъде темата със сигурността и стабилността на Маришкия басейн взета под внимание. Имаме нужда от приятели в европейските институции, за да имаме защита“. С тези думи Николай Диков започна разговора си с представители на синдикалната организация „Подкрепа“ към „Мини Марица-изток“ ЕАД. В срещата участваха представители на четирите секции – на трите рудника, както и на самото управление на дружеството.

„Тук не става въпрос за политическо противопоставяне, става дума за това – всички ние да работим дългосрочно за интересите на комплекса. Европа е правилната платформа. След 26 май имаме необходимост от енергични хора, такива, които са отдадени на каузата, за да имаме чуваемост и решения на проблемите“, категоричен бе Николай Диков.

Кандидатът за представител на ГЕРБ в Европейския парламент сподели с присъстващите, че е изключително важно, че темата намира подкрепата на държавно ниво. Диков обобщи и тезата на енергийния министър Теменужка Петкова в подкрепа на сериозността на предстоящия вот. „Както каза днес (б.р. 17 май) министър Петкова – страната ни ще разчита и през следващите години на енергията от въглищните си централи, защото това е гаранция за сигурност и диверсификация. Централите от Източномаришкия басейн имат необходимия запас за следващите 60 години“, подчерта Диков.

Синдикалните представители бяха категорични – работата във въгледобива и енергетиката не е само прехрана за тях и семействата им, но и съдба. Те изразиха подкрепата си към Николай Диков, както и че ще бъдат рамо до рамо с него в общата кауза.

В края на минала седмица Николай Диков се срещна и с актива на ГЕРБ в Раднево, пред който той потвърди, че личната му кауза в ЕП е защитата и стабилността на работата на комплекс „Марица изток“, както и европейското развитие на Старозагорския регион.

„На 26 май ще стане ясно каква подкрепа имаме за нашите най-важни теми и затова е важно да излезем и да гласуваме“, подчерта Диков. Той бе категоричен, че Европа трябва да бъде на регионите, защото само така се решават местните проблеми. „Когато Европа не познава нашите потребности, не трябва да се правим на сърдити, а да търсим чуваемост, подкрепа от европейските институции“, допълни той. По думите на кандидата за евродепутат от листата на ГЕРБ доказателствата за правилния път – европейско развитие на България се вижда и в Раднево, и в Стара Загора, и в Казанлък, и във всички места, в които има добра комуникация и синхрон между местна власт, държава и ЕС. „Европа е тук и трябва да остане тук, защото е в нашите нови паркове, пречиствателни станции, асфалтираните улици, ремонтираните училища и детски градини“, каза още Николай Диков.

„През 2014 година станах част от екипа на комплекс „Марица изток“, тогава дружеството бе с много задължения, имаше проблеми, не поемаше отговорност пред Раднево. Усилената ни работа като екип успя да промени това, за да има стабилност и сигурност за работещите в комплекса и българския въгледобив като цяло“, обобщи Диков по време на срещата с радневци.

Кметът на Раднево д-р Теньо Тенев посочи, че през последните няколко години Източномаришкият комплекс работи за развитието на общината, за да имат по-добър живот жителите му.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!