Кампания „Дрехите не са боклук“ стартира в Стара Загора

96

Събирането на ненужен текстил е във финансова подкрепа на жените с рак на гърдата

В специални пунктове в магазини „Мания“ в Стара Загора хората вече могат да оставят свои ненужни дрехи и да помогнат на нуждаещите се. Всеки може да остави това, което е ненужно за него, без условия за състоянието, нито за начина на предаване. Първите пунктове бяха открити в София, а сега в Стара Загора и още 20 български града. Само за 3 месеца в 14-те обекта в столицата са събрани 29 тона ненужни текстилни изделия, а за първите 10 дни в новите пунктове – над 2 тона ненужни дрехи и обувки. „Мания“ обработва цялото събрано количество и го изпраща на нуждаещите се в Африка и Азия.

Една от основните цели на „Дрехите не са боклук“ е да подкрепя жените с рак на гърдата в България. Събраните средства от инициативата подпомагат финансово Фондация „Една от 8“. Средствата се използват за изработката на красива розова чанта „Не си сама“ за жени, преживели мастектомия.

Пунктовете в магазини „Мания“ са алтернативата на близо 100 000 тона отпадъци от стари дрехи и обувки, които се изхвърлят годишно. За да стимулират събираемостта допълнително, магазини „Мания“ предоставят отстъпка за пазаруване в своите обекти за всяка оставена торба с дрехи.

„Само с едно свое действие – оставяне на ненужен текстил в магазин „Мания“, потребителите на практика участват в три различни дейности – запазване на екологичното равновесие и опазване на природата и ресурсите, удължаване на живота и втори шанс на ненужните дрехи и най-важното – ще дарят подкрепа и надежда на жени с рак на гърдата“, уточняват организаторите.

(СН)