Какво (не)свършиха депутатите от 46-ото НС, избрани с гласа на жителите от Старозагорска област?

229

С този въпрос „Старозагорски новини“ се обърна към представители от всички политически формации в 46-ото НС. На тези, които откликнаха на питането ни, публикуваме отговорите им:

Тихомир Тенев, ИТН:
Някои пожелаха подмяната, а не промяната и затова
не беше излъчено правителство

„Животът на 46-ия парламент приключи със смесени чувства.“ Така коментира края на мандата на Народното събрание депутатът на партия „Има такъв народ“ от Старозагорски избирателен район Тихомир Тенев. Той посочи, че в краткия си живот законодателният орган на страната е взел и някои много важни решения. Сред тях Тенев открои връщането на Бюрото за защитените свидетели обратно в Министерството на правосъдието, което депутатите решиха в последния ден на 46-ото НС, както и актуализацията на бюджета. Избраникът от формацията на Слави Трифонов коментира, че за приемането на промените в бюджета съществена роля е изиграла работата на самия парламент. По думите на Тенев предложението на служебния кабинет е претърпяло сериозни промени, за да бъде прието в пленарна зала. „Този акт на Народното събрание, актуализацията на бюджета, бе много важна, за да има някаква стабилност в държавата“, заяви Тихомир Тенев.

Парламент, изпъстрен с много конфликти, спорове и неразбирателства. Това е оценката на депутата от Гълъбово за отминалите два месеца. За „Старозагорски новини“ Тихомир Тенев заяви още, че много хора са пожелали не истинска промяна в начина на управление, а подмяна. „Затова не беше излъчено редовно правителство. Няма как да има кабинет без работещ парламент и съответното мнозинство“, обясни Тенев. Той отново повтори, че партия „Има такъв народ“ е била честна и отговорна спрямо хората, които са й гласували доверие. „Ние ясно казахме, че без подкрепата на „Демократична България“ и „Изправи се БГ, Ние идваме“ няма да излъчим кабинет. Затова такъв не бе представен“, коментира проваления опит за редовно правителство Тихомир Тенев.

Във връзка със създалата се ситуация около Плана за възстановяване, който страната ни трябваше да внесе в Брюксел, Тенев изрази мнение, че служебният кабинет е направил редица промени в Плана, но въпреки това в него е липсвала конкретика за комплекса „Марица изток“. Той подчерта, че е важно в най-скоро време документът да бъде внесен.

Маноил Манев, ГЕРБ:
Изпратихме 46-ото НС
с един приет закон

„Нямаме повод за каквото и да е самочувствие за двумесечния мандат на това Народно събрание.“ Това заяви старозагорският депутат на ГЕРБ Маноил Манев. Той определи изминалите заседания и дейността на парламента като хаос. Според Манев с един приет закон и съдебна реформа, започнала с уволнението на шофьора на главния прокурор, отминалото Народно събрание на практика няма с какво да се похвали. „Главното послание е, че трябва да се въведе ред в настоящия хаос. Дано станем свидетели на вразумяване от страна на участниците в българската политика“, изрази надежда Маноил Манев.

По думите на старозагорския депутат е належащо следващият парламент да излъчи правителство, което да отговори на сериозните предизвикателства, свързани с икономиката, коронавируса, растящите цени и мигрантската вълна. „За да имаме работещ редовен кабинет, обаче е нужен наистина разум и много отговорност от политическите участници“, каза още Манев.

Народният представител на ГЕРБ разкритикува служебния кабинет на Румен Радев по повод работата около Плана за възстановяване. Маноил Манев заяви, че правителството е показало неспособност да се справи с изготвянето на този стратегически документ. „Въпреки обявената преработка на Плана той остана на 90% същия, който правителството на ГЕРБ изготви през пролетта. Служебният кабинет обаче успя да сътвори същата каша с него, каквато видяхме в Изборния кодекс. Вероятно затова и не видяхме Плана за възстановяване да бъде внесен за разглеждане от Народното събрание“, отбеляза Маноил Манев.

Георги Кадиев, БСП:
Актуализацията на пенсиите е единственото дългосрочно
решение на отминалия парламент

Живеещият в София избраник на коалицията на БСП депутат от Старозагорски избирателен район Георги Кадиев се въздържа от цялостна оценка за приключилия мандат на 46-ото Народно събрание. Той открои актуализацията на бюджета и решенията, засягащи размера на пенсиите, като единственото дългосрочно решение, с което парламентът ще бъде запомнен. Кадиев коментира, че в това отношение комисията по бюджет, в която той участва, си е свършила работата. „За съжаление, в комисията по енергетика не успяхме да направим почти нищо. Имахме ясната цел и нагласа, че трябва да разгледаме Плана за възстановяване на страната, който е изключително важен за бъдещето на комплекса „Марица изток“, но служебното правителство отказа да го внесе“, заяви Кадиев. По думите му бъдещето на въгледобива в страната и конкретно в Маришкия басейн е крайъгълният камък в българския План за възстановяване и устойчивост. Според Георги Кадиев на този етап липсва яснота и разбиране какво трябва да се прави с комплекса „Марица изток“. „Аз считам, че всички идеи за улавяне на въглеродни емисии, тяхното складиране, горене или преминаването им през химически завод, каквото предложение видяхме, са хубави предложения от бъдещето, но не и от настоящето. Тези идеи, които до момента имаме, са екзотични, скъпи и безсмислени. Единственото смислено решение в тази ситуация е да бъде предоговорена датата за закриване на въгледобива, защото на България й е нужно време, в което да наложи нови решения и методи. Това обаче не става от днес за утре“, категоричен бе Кадиев.

Той изрази недоумение от решението на правителството да не внесе за разглеждане в парламента Плана за възстановяване. Според Георги Кадиев в това отношение служебният кабинет се е провалил. Той предупреди, че ако Планът не срещне одобрение от Брюксел до края на годината, това ще отвори дупка от 1.6 млн. лв. в бюджета на страната за настоящата година. „Тази авансова вноска бе заложена в приходната част до края на годината. Ако не бъде получена, то ще се наложи да теглим заем“, коментира народният представител на БСП.

Светослав Колев, ИБНИ:
Не оправдахме очакванията на хората

Народният представител от „Изправи се БГ, Ние идваме“ Светослав Колев изрази съжаление, че енергията на обществото не се е материализирала в правителство на промяната. По думите му всеки има вина за липсата на редовен кабинет, но депутатът бе категоричен, че в живота празен лист не се подписва. „Желанието на един не може да стои над исканията на хората. Празният лист не е гаранция за успех. Съжалявам, че не оправдахме очакванията и нагласите на хората“, заяви Светослав Колев. Той коментира, че пред Старозагорски регион стоят важни въпроси, свързани с бъдещето на въгледобива, инвестициите и демографията.

Старозагорецът от „Изправи се БГ, Ние идваме“ изрази съжаление, че Планът за възстановяване и устойчивост не е бил разгледан в Народното събрание и отбеляза, че служебният министър Пеканов не е в състояние сам да вземе решение за крайната дата на добива на въглища у нас. „Дискусия по този въпрос нямаше, защото времето не бе достатъчно. Така или иначе обаче България вече е последната страна, която не е внесла своя план“, отбеляза Светослав Колев.

Материала подготви:
Живко ИВАНОВ