Казус: Родители под карантина в Плоска могила не могат да погребат сина си

108

Сложен казус заради COVID-19 се заформи в малкото старозагорско село Плоска могила, където поставени под карантина заради коронавируса родители не могат да погребат 21-годишния си син, сподели кметският наместник Недко Леонардов.

Съобщението за смъртта на младия Кънчо Кирилов, който бил приет на 24 юни в тежко състояние с бъбречна недостатъчност в Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, изненадало всички преди обяд в петък. Според лекарите кончината на пациента е в резултат на коронавируса.

Кънчо е сред тримата пациенти на хемодиализа от частния Диализен център „ВИА ДИАЛ“, които дадоха положителни проби за СОVID-19 в началото на седмицата. Заради тях, по решение на Оперативния щаб в Стара Загора, се наложи пациенти на хемодиализа да се транспортират със специализиран превоз на ЦСМП до частния Диализен център, където за целта е била обособена специална зала за провеждане на процедурата.

„Чудим се как да постъпим, майката и бащата на Кънчо са под 14-дневна карантина, след като стана ясно, че е болен от коронавируса, не е човешко да не могат да изпратят детето си до гробищата“, коментира кметският наместник на Плоска могила часове след траурното съобщение.

Заедно с младия Кънчо в старозагорската УМБАЛ „Киркович“ от COVID-19 късно вечерта на 2 юли е починал и приетият преди две седмици 70-годишен Христо Иванов от чирпанското село Свобода. Мъжът е прекарал преди време тежък инсулт, имал и други придружаващи заболявания, коментира кметът Васил Василев. Той припомни, че в инфекциозната клиника на УМБАЛ „Киркович“ е и пасторът от местната евангелска църква, който се заразил на евангелизаторска сбирка в Перущица на 6 юни, където присъствали над 60 души от цялата страна.

Днес в инфекциозната клиника на старозагорската Университетска болница имаше 11 пациенти с коронавирусна инфекция, един от тях е в тежко състояние и е интубиран, съобщи изпълнителният директор на здравното заведение проф. д-р Йовчо Йовчев.

Двамата починали късно вечерта в четвъртък ще бъдат включени в националната справка в събота, тъй като по-късно са излезли смъртните им актове.

Петър ХРИСТОВ