Казусът „Сапунджиев“ – с решение тази седмица

91

До края на седмицата ще бъде разгледан протестът на Старозагорската окръжна прокуратура относно определението на съдебния състав от Стара Загора за предсрочното освобождаване на Георги Сапунджиев от затвора, съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд – Пловдив.

Протестът, подаден още на 28 юни, е бил получен на 9 юли и вече е разпределен на съдия, той ще бъде разгледан при закрито заседание, решението ще бъде оповестено ден по-късно, уточниха от пресцентъра. От там отказаха да конкретизират името на съдията, който ще вземе окончателното решение.

Припомняме, че състав на Старозагорския окръжен съд в открито заседание на 28 юни удовлетвори искането на изтърпяващия 6-годишна присъда бизнесмен за смъртта на 4-годишния Паоло Иванов да излезе на свобода година и 10 месеца предсрочно. В мотивите си за това определение съдът отбеляза, че Сапунджиев е изтърпял повече от половината на наложеното му наказание, според затворническата администрация нямал нарушения и проявявал старание при изпълнение на възложените му задачи.

В хода на заседанието от прокуратурата поискаха да бъде увеличен само срокът, през който вече на свобода Сапунджиев ще бъде в режим на пробация (от 1 година и 3 месеца на 1 година и 10 месеца), и то бе прието. Само часове след края на заседанието от държавното обвинение съобщиха, че са подали протест, но без да бъдат посочени конкретни обстоятелства.

Христо ХРИСТОВ