Казанлъшки художник организира изложба в Париж за хората, които живеят с ХИВ

365
Една от творбите в изложбата

Боре Иванов събра 3-ма колеги, заразени с коварния вирус, експозицията им „ArtPositive“ издига глас срещу стигмата и дискриминацията

Да живееш с вируса на СПИН безспорно е истинско изпитание. Както за вирусоносителите, така и за останалите. А отношението на другите е мерило за зрелостта на едно общество, която се проявява в толерантността към различните. Четирима художници от различни градове на Европа, които живеят с ХИВ, решиха да се противопоставят на стигмата и дискриминацията със своя обща изложба, която озаглавиха „ArtPositive“. Вернисажът бе на 7 септември в престижната галерия „Мари де Холмски“, разположена в артистичното сърце на Париж, в квартал „Сен Жермен де Пре“.

Въпреки че науката постигна големи успехи, дискриминацията срещу хората, живеещи с ХИВ, до голяма степен остана. Страхът и предразсъдъците са дълбоко вкоренени в хората без основателна причина. Някои хора с ХИВ обаче също се самоизолират и много от тях нямат смелост поради обществения натиск да разкрият статуса си.

„Ние сме ХИВ позитивни художници от различни страни и искаме да кажем „Не“ на стигмата за СПИН! Искаме да покажем чрез нашите художествени творби, изложени в художествена галерия от висок клас, че сме хора и художници като всички останали по света. Целта на тази инициатива е чрез изкуството да се противопоставим на дискриминацията и изолацията, с които някои вирусоносители все още се сблъскват“. Това се казва в изявлението, подписано от четиримата художници Начо Ернандес Алварес от Барселона, Адриен Сийд от Манчестър, Филип Шпигел от Виена и Боре Иванов.

Казанлъчанинът Боре Иванов с двама от своите колеги

Казанлъчанинът Боре Иванов, който е пътешествал и творил по целия свят, от много години живее в Париж. Той е и основният организатор на тази изложба.

„Нашата видимост и популярност чрез подобни изяви наистина ще бъдат голяма помощ и насърчение и за други хора по света да се опълчат срещу обществената стигма. След като медиите оповестиха за нашето артистично събитие, получавам обаждания от художници от цял свят, които живеят с ХИВ, и искат да вземат участие в евентуална втора изложба“, заявява казанлъшкият художник.

Изложбата ще остане в галерия „Мари де Холмски“ до 25 септември. Междувременно изложените картини могат да бъдат разгледани на уебсайта на галерията www.galeriemdh.fr

Петър МАРЧЕВ