Казанлъшки филм покорява англоезичния свят

184
Явор Петков подписа договор с известни дистрибутори за своя дебютен филм "Дани. Легенда. Бог"

Казанлъчанинът Явор Петков реализира внушителна сделка. Той работи в банковия сектор в Лондон, но в случая не става дума за банкови операции, а за дистрибуция на филми. Да, защото Явор в свободното си време продуцира и режисира игрално кино. Неговият пълнометражен дебют „Дани. Легенда. Бог“ не само бе забелязан от киноспециалистите, но бе селектиран за Варшавския филмов фестивал и за Софийския международен филмов фестивал през миналата година. Освен това лентата спечели Наградата за операторско майсторство на фестивала на българския игрален филм „Златна роза 2020“, а на Международния филмов фестивал в Кардиф бе избран за най-добър игрален англоезичен филм.

Комедийният криминален трилър на Явор Петков очаква излизането си през второто тримесечие на 2021-ва на всички платформи, след като Reel 2 Reel Films Limited пуска филма в Северна Америка, Обединеното кралство и Ирландия. Сделката е договорена от Анди Тейлър от Trinity Creative Partnerships и Принстън Холт от Hewes Pictures. За това съобщава специализираното издание „Film industry network“.

Сюжетът на филма е свързан с настоящата нашенска действителност. Английски телевизионен екип идва в България, за да снима документален проект за прането на пари. Дани (Димо Алексиев) е общински съветник и бизнесмен в неназован български град. Той се съгласява да стане обект на документалния филм. Но веднага след началото на снимките безскрупулният Дани налага свой сценарий. Така документалният филм се превръща в игрален, наречен „Дани. Легенда. Бог.“

„Исках да дам на зрителите гледната точка на този див, харизматичен, трансгресивен социопат, да ги поставя в неговата кожа“, обяснява замисъла си режисьорът и сценарист Явор Петков.

Стефан Лодин, директор на филмовия фестивал във Варшава, оприличава неистовата актьорска игра на Димо Алексиев с виртуозността и изобретателността на Златан Ибрахимович на футболния терен. Започвайки като сатира на градския фолклор, „Дани. Легенда. Бог“ се разгръща в универсална история за комплексите, страха и тоталния провал на човека. Във филма участват още Джеймс Бабсън, Кейт Никълс, Валентина Александрова, Илиана Лазарова, Сузанита, Борислав Марковски, Емил Каменов, Георги Налджиев.

Петър МАРЧЕВ