Казанлъшки социалисти: БСП стигна дъното

153
Сградата на ОбС на БСП в Казанлък

„БСП стигна дъното и затъна в тинята. Защото е в най-големия организационен разпад в своята история.“ Това се твърди в писмото на Стела Кехайова – председател на основна партийна организация в Казанлък, което беше получено в „Старозагорски новини“.

Поводът за тежките думи на една редова социалистка е проведеното на 7 юли заседание на Общопартийната контролна комисия (ОПКК), известна още като „Страшния съд“ в БСП, на което са били поканени членове на казанлъшката организация, поддържащи жалби срещу февруарското решение на НС на БСП за предсрочната отчетно-изборна кампания в Града на розите и начина на провеждането й, както и представители на новоизбраното партийно ръководство.

„На заседанието трябваше да се потърси обмислен подход за решаване на проблемите, но се тръгна с обвинения. Независимо от уверенията на др. Валентина Богданова – председател на ОПКК, че Контролната комисия не се произнася поради политическа или друга целесъобразност с тълкувателни решения по приложенията на Уставните правила и норми, независимо от намеренията й да не се създава напрежение, ОПКК си затвори очите за истинските проблеми, за това какво се случва в БСП Казанлък, очевидно и много други структури на БСП в цялата страна. Срещата не беше откровена. Разговорите изместиха основните остри и спорни въпроси. Всъщност се пренасочиха в друга посока – цялостно изместване на проблема и обсъждане на необективни проблеми. Безумно е, новият председател в БСП Казанлък да твърди, че не знае числения състав в организацията, а е проведена Конференция. Или че проблемът е липсата на протоколи от заседания на стария ОбС на БСП Казанлък и други подобни. Обидно е и недостойно“, определя случилото се в писмото си Стела Кехайова.

Тя е категорична, че спазването на Устава на БСП и неговите демократични принципи, което се изисква от основните партийни организации, от редовите социалисти, първо трябва да се покажат от ръководните органи на национално ниво. „Безразличието към структурите е взело връх – да не те интересува какво говорят другите, да знаеш, че не си прав, но да се прикриваш зад задкулисието, зависимостите и причините, довели до противоречията“, се казва още в писмото. В него се посочва, че атаките са вътре в БСП – атаки срещу личности, срещу „неудобните“, както и че нито НС, нито ОПКК се интересуват от протестите и сигналите, от позицията на 450 социалисти в БСП Казанлък, несъгласни с немотивираното решение за проведената предсрочна отчетно-изборна кампания.

„Непозитивните сигнали, които излъчват ръководните органи на БСП, липсата на диалог и непознаване проблемите в общинските организации, сериозно намаляващото влияние и доверие в БСП са безпощадните изводи днес. Ценностите и принципите, на които партията ни трябва да е носител, ги няма. Липсва и истинската лява политика, която трябва да имаме заради хората, заради идеите и каузата. И ако сега, веднага, не утре или след два месеца, не започне промяна на пагубната ситуация в БСП, ще продължим да затъваме в блатото, от където измъкване няма да има“, заключава в писмото си казанлъшката социалистка.

Медията ни припомня, че преди два дни за свикването на конгрес на БСП и смяна на настоящото национално ръководство се обяви бившият лидер на социалистическата партия Михаил Миков. Пред национална медия той изрази позиция, че настоящото ръководство на БСП не може да овладее процесите на разпад в партията и не може да предложи смислена политика на опозиционна алтернатива.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА