Казанлъшки възпитаник показва модерно изкуство в Националната галерия

120
Цветан Кръстев

Един казанлъшки зет и възпитаник на известната Художествена гимназия от Града на розите е поканен да изложи свои авангардни произведения в Националната художествена галерия в София. И по-точно – в нейния филиал, Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство. Цветан Кръстев е озаглавил своята изява „Игри с очевидността и субективните ограничения“, а изложбата от видео арт, oбекти, текст, инсталация и документация на пърформанси включва произведения на автора, създадени от началото на 1980-те до днес. Откриването е насрочено за 23 януари, четвъртък, от 18:30 часа. Това е първото самостоятелно представяне на Цветан в София с куратор Павлина Младенова. Художникът гостува в САМСИ в рамките на проекта „Автобиография“ като част от програмата на музея за документиране на съвременно изкуство.

Цветан Кръстев живее и работи във Варна, което превръща морето в основен пълнител на визуалните му идеи. Разчитайки обкръжението, авторът деконструира обективната истина и я представя в работата си чрез поредица от нерационални елементи и непознати дефиниции до степен, в която смисълът се измества и възможното тълкуване става многостранно. Това е една игра на фино преформатиране на очевидността и манипулирането на нейните субективни ограничения чрез трансексцентрични и хумористични интерпретации. Често те отразяват усещането за провокиране и иронизиране на рамкираните ситуации от всекидневието, които биха останали незабелязани в първоначалния им контекст.

Цветан Кръстев е роден през 1961 г. във Варна. Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 1980-а. Работи в областта на концептуалното изкуство. Създава ленд арт, живопис, пърформанс, инсталации, видео арт. Той е един от основателите на легендарния клуб „Вар(т)на“ (Варна, 1996) заедно с Веселин Димов и Владимир Иванов. Един от основателите и организаторите на Международния фестивал за късометражно кино „Карантината“, стартирал през 2014 година във Варна. Участвал е в множество изложби, фестивали, биеналета и форуми на съвременното изкуство в България и чужбина.

Петър МАРЧЕВ