Казанлъшките социалисти бяха сред малцината, почели Международния ден на политзатворника и концлагериста

210

Представители на Български антифашистки съюз – Казанлък, и социалисти от автентичното БСП – Казанлък, на 11 април са били сред малцината в национален мащаб леви структури, почели паметта на пострадалите от фашизма и войната с поднасяне на цветя пред Паметника на загиналите във войните за свободата на България в парк „Розариум“.

Понастоящем, според решение на Националния съвет на БСП, в казанлъшката партийна организация тече пълен цикъл на отчети и избори за нови ръководни кадри заради вътрешнопартийни противопоставяния. Въпреки всичко все още легитимното ръководство на казанлъшката организация е била сред единиците от 265-те общински структури в страната, включила се в честването на Международния ден на политзатворника и концлагериста.

По време на честването председателят на БАС – Казанлък, Мария Паскалева е припомнила за зверствата и престъпленията срещу човечеството, извършени от фашисткия режим по време на Втората световна война 1941 – 1945 г. В словото си тя е подчертала, че въпреки сложността на днешното време и ситуация бившите политзатворници, концлагеристи и пострадалите от фашизма и войната никога няма да бъдат забравени.

Присъстващите са се поклонили пред жертвите на фашизма с едноминутно мълчание. Международният ден на пострадалите от фашизма и войните – 11 април, е учреден по решение на Организацията на Обединените нации. На 11 април 1945 г., при настъплението на американската армия в Тюрингия, въоръжени лагеристи от Бухенвалд нападат стражевите кули и предизвикват бягството на германските войници.

(СН)