Казанлъчани честваха празника на Военновъздушните сили

89

Цветя бяха поднесени пред паметниците на загиналите летци и на самолетостроителите

На 16 октомври казанлъчани се поклониха пред паметта на военните летци, както и пред създателите на самолетната фабрика „Аеро Прага“ в Града на розите. В поклонението участваха представители на патриотични организации, кандидати за кметове и съветници от десния спектър, ученици от Професионалната гимназия по автотранспорт, членове на пенсионерски клуб „Тракийка“. Цветя бяха поднесени пред паметника на летците, издигнат на територията на Военното формирование в Казанлък. Монументът е в памет на пилотите, загинали по време на изпитания на самолетната техника в казанлъшката Самолетна фабрика и в Училището за пилоти.

Построяването на паметника започва през 1941 година, когато се навършват 15 години от установяването на Аеропланното училище в Казанлък. Официално е открит на следващата година, когато се честват 15 години от изграждането на Самолетната фабрика „Аеро Прага“ в Града на розите. За тези 15 години са загинали 14 пилоти, изпълнявайки служебните си задължения при усвояване на новата техника. Паметникът отдава чест и на три знакови личности, свързани с българската авиация – авиоконструктора Цветан Лазаров, летеца-изпитател инж. Петко Попганчев и пилота-герой Димитър Списаревски. Всъщност част от средствата за него са дарени от безумно смелия въздушен ас П. Попганчев.

Датата 16 октомври се отбелязва като празник на българските Военновъздушни сили с разпореждане на Министерския съвет от 1963 година. На този ден през 1912 г. пилотът Радул Милков – командир на Първо аеропланно отделение, и наблюдателят Продан Таракчиев превръщат самолета в бойна машина, като извършват първата в света бомбардировка от въздуха. Това става по време на Балканската война, когато български войски са обсадили Одринската крепост, смятана от цяла Европа за непревземаема. Към 9:30 часа подпоручиците Милков и Таракчиев излитат със самолет „Албатрос“ и се насочват към Одрин. Те оглеждат по време на полета турските позиции и за първи път във военната история хвърлят от самолета ръчни гранати над гара Караагач. Този полет е исторически, макар да продължава час и половина – освен бомбардиране на противника е осъществено и първото в света военновъздушно разузнаване.

Петър МАРЧЕВ