Казанлъчани се върнаха от чужбина, за да станат войници

100
Двамата казанлъшки близнаци Андрей и Владо

Двамата младежи-близнаци са синове на зам.-министъра на МВР Милко Бернер

Звучи като патриотична приказка, но е факт – двама млади и добре образовани български младежи се завърнаха от чужбина, за да постъпят в Българската армия! Андрей е завършил реклама и мениджмънт, а Владимир – международни отношения и английска литература, но и двамата близнаци се записаха в курса по начална военна подготовка, който се провежда в Школата в Плевен. Заедно с тях още 21 младежи и девойки се обучаваха там в строева подготовка, военна тактика, боравене и стрелба с автоматично стрелково оръжие. А по време на учебните стрелби на полигона в Николаево новобранците бяха инспектирани от зам.-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, който остана доволен от видяното.

„От 23-ма курсисти 17 смятат да продължат развитието си в редовете на Българската армия. Деветима вече са подали заявления за участие в обявени конкурси за вакантни длъжности за войници във въоръжените сили, а други осем са заявили категорично намерение да го направят“, съобщи генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Андрей и Владимир не крият, че този курс е само начало, тъй като те също са решили да се посветят на кадровата военна служба в Българската армия. Вероятно основната причина е тази, че те са от семейство на потомствени офицери. Техният прадядо – артилерийски офицер, възпитаник на Санктпетербургската военна академия, е бил комендант на един от влаковите ешелони в армията на „белия“ генерал Врангел. След прогонването им от болшевиките той се заселва в Казанлък. Дядо им – Константин Бернер, е известен и уважаван учител в Града на розите, а техният баща Милко Бернер също става офицер и понастоящем е зам.-министър в МВР. А що се касае до западноевропейски звучащата им фамилия – оказва се, че тя им е наследство от шведски прадеди, които са привлечени на работа като инструктори по руските царски железници.

В случая с Андрей и Владо е очевидно, че кръвта вода не става. Близнаците признават, че са харесали воинската професия покрай баща си, който е обикалял българските гарнизони, работил е и за Генералния щаб, докато накрая приключил воинската си служба в Хага, работейки за организацията, която следи спазването на Конвенцията за химическото оръжие.

Следващата цел на двамата казанлъчани е да станат кадрови войници в Българската армия. И като се има предвид тяхното огромно желание да се развиват в тази посока, вероятно няма да се задоволят да останат обикновени редници. Както е казал Наполеон Бонапарт, всеки войник носи в раницата си маршалски жезъл. Докъде ще стигнат братята Бернер, ще покаже бъдещето. Но е радостен факт, че у българина започва да се възражда някогашният пиетет към Армията и воинската служба. Доказателството: 470 души са кандидатствали за обявените 185 войнишки длъжности в първия за годината конкурс на Сухопътните войски. Най-вероятно заслугата за повишения интерес е и на рекламната кампания „Стани войник“ на БА, която се провежда в българските градове.

Петър МАРЧЕВ