Казанлъчани почетоха и паметта на загиналите в борбата срещу комунизма на 2 юни

110
Отец Петър Покровски пред паметната плоча на Никола Петков в Казанлък. Архивна снимка от погребението на избитите 22-ма казанлъчани от т.нар. Народен съд след ексхумацията на тленните им останки

Известният дисидент и демократ отец Петър Покровски отслужи заупокойна молитва

Пред паметната плоча на Никола Петков в Казанлък днес, 2 юни, казанлъчани се поклониха пред паметта на хилядите жертви на комунизма, дали живота си за тържеството на демокрацията и правовия ред. Заупокойна молитва за страдалците произнесе отец Петър Покровски, който преди това бе награден от сдружение „Демократичен Казанлък“ за своите заслуги към новата българска демокрация. Столичният свещеник е един от малцината, които са виждали с очите си лобното място на Никола Петков в Централния софийски затвор. Казанлъчани поднесоха цветя и запалиха свещи пред паметната плоча.

Свещеник Петър Покровски е роден през 1957 година в Самоков. Произхожда от известния род Венедикови, дал на България революционери, свещенослужители, общественици и учени. Негов дядо е най-младият комита в четата, водена от поета Пейо Яворов в поробена Македония. Казва, че антикомунизмът му е завещан генетично от неговите родители. През 1983 година е поканен от свой приятел поляк на неговата сватба в град Гданск. На връщане донася и много снимки от протестите на профсъюза „Солидарност“. Скоро Държавна сигурност влиза в следите му. Идва и Възродителният процес – по него време Петър Покровски е учител по български език в климатично училище, в което учат и много турски деца. Станал свидетел на бруталното им преименуване от комунистическата власт, той публично заявява недоволството си. Примката на Държавна сигурност се затяга около него все по-плътно. Тогава научава, че предстои гостуване на посланика на ФРГ в Поморие. Решава да се срещне с него, затова се качва на влака София – Бургас. Датата е 23 юли 1987 година. Милицията започва проверка във влака и Петър е принуден да изхвърли в тоалетната една учебна бутафорна бомба-лимонка. Но милиционерите я откриват и на гара Казанлък го арестуват. Предават го на старозагорските следствени органи и така се зареждат 397 дни на побоища, разпити и изтезания. В квартирата му намират и 17 сигнални ракети и един „Браунинг“ от 1907 година, който не може да стреля. Но това решава съдбата му – осъждат го на 5 години лишаване от свобода. Издевателствата на комунистическата власт продължават и в Централния софийски затвор, където го затварят в тясна единочка, между килиите на осъдените на смърт…

В крайна сметка на третата година го хваща амнистия и през март 1989 година излиза на свобода. Чрез своите полски приятели отива на лечение в Полша, тъй като здравето му е силно разклатено от нечовешките условия в комунистическия затвор. След 10 ноември се включва активно в демократичните процеси. Участва в създаването на СДС, става и директор на вестник „Демокрация“. През 1997 година е ръкоположен за свещеник. Понастоящем енорията му обхваща две села край София, ефимерий е и на един манастир.

Петър Покровски е свързан и по друг начин с Розовата долина. На 9 май 1992 година той гостува в Казанлък, който е разбунен от ексхумацията на тленните останки на избитите 22-ма казанлъчани от т. нар. Народен съд. „Никога няма да забравя този приглушен гняв и жаждата за правда, която бе събрала цял Казанлък на площада, за да се поклони пред останките на тези жертви на комунистите, преди да бъдат погребани по християнски“, спомня си отец Покровски.

Също днес казанлъчани отдадоха почит към делото на Ботев и неговите четници. Без строга организация, но при спазването на ограничителните мерки заради пандемията представители на общинското ръководство, родолюбиви организации и граждани сведоха глави пред бюст-паметника на поета-революционер в парк „Розариум“ и поднесоха венци и цветя.

Петър МАРЧЕВ