Казанлъчанин сътвори филм за Ботев

93

Атанас Янев е сценарист на документалната лента „На прощаване“

„На прощаване“ (2018 г.) е един документален опит в 41 минути филмово време да бъде разкрита цялата сложност, противоречивост и драматизъм на българския XIX век чрез Ботевото слово и дело. Лентата е копродукция на „България ин моушън пикчърс“ и Национален исторически музей. Режисьор, оператор и монтажист на филма е Борислав Марков-Бобсън, а сценарист е казанлъшкият поет Атанас Янев.

„Кинотворбата не е само и единствено типичната възхвала на „поета-революционер“ или разследване на неговата физическа смърт. Напротив – тук се изследва ликвидирането на Ботев в духовен и екзистенциален аспект, съвременното ни отношение към него, противопоставянето между позора и славата. Защото срещу борбата, свободата, саможертвата и величавата смърт високомерно издига глава робското примирение на всички онези „слепци с очи“, „глупци неразбрани“ и „рояк скотове“ – споделя сценаристът на филма.

Според А. Янев акцентът в документалния разказ пада върху Ботевото творчество, при това – не само върху гениалната поезия на автора, но и върху блестящата му, актуална и до днес публицистика. Един съвременен и актуален филм чака своята среща с публиката. Авторите на проекта вече са обявили неговото съществуване в социалните мрежи – повече информация можете да намерите в официалната фейсбук страница „На прощаване – филм за Ботев“.

Петър МАРЧЕВ