Казанлък си иска пано на Дечко Узунов

53
Така изглежда според стар фотос стенописът на академик Дечко Узунов, преди да бъде "скрит" зад гиспокартоните

Стенопис с огромни размери, една от последните работи на академик Дечко Узунов, да бъде обявен за движим паметник на културата и изкуството, настояват в подписка до министъра на културата жители на Казанлък.

Творбата, озаглавена „Розоберачка“, е създадена по проект на големия творец през пролетта на 1981 година. Тя се намира във фоайето на новооткрития тогава хотел „Казанлък“ на „Балкантурист“. Изпълнена е от ученици и студенти на бай Дечко, който въпреки напредналата си възраст лично следял за изпълнението й. Стенописът е дарен на търговското дружество, което след промените през 1990 г. е приватизирано.

Близо 3 десетилетия вече творбата е скрита за погледите на казанлъчани и гости чрез монтирани върху й гипсокартони след разпарчетосването на фоайето и отдаването му под наем на различни фирми. Вижда се само едно от ъгълчетата като горчив спомен за майстора. От управата на хотела са категорични, че скриването на розоберачката е станало съвсем законно, с подписа на някогашния главен градски архитект.

Стотици жители и гости на Града на розите са сложили вече подписите си с настояването стенописът да бъде върнат към нов живот.

Христо ХРИСТОВ